Вести

Ђурић: Дошли смо са папирима на које цела Србија може да буде поносна

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је Београд успео да дође до ситуације да почне да преговара са Приштином, која није навикла да преговара, "него да им други заврше посао".

Ђурић је рекао да је задовољан и поносан оним што је потписано.

"Донели смо у Србију овим споразумом три и по милијарде долара нових инвестиција у пруге, железнице и путеве, нисмо признали независност Косова, што је приштинска делегација месецима најављивала као циљ разговора, за Газиводе смо обезбедили да електрична енергија коју до сада нисмо могли да повлачимо у централну Србију - да можемо да радимо студију изводљивости да се и то ради", навео је Ђурић.

Додао је да је врло значајно то што је Приштина преузела обавезу да се прикључи "мини Шенгену" и широм отвори врата за српску робу и српско тржиште.

Навео је да је Приштина преузела обавезу да поштује судске пресуде за манастире.

Оценио је и да је отварање канцеларије америчке развојне агенције у Београду сигнал страним инвеститорима.

"Овде је полазна тачка била притисак на Србију да призна независност Косова. Ми смо дошли с папирима на које цела Србија може да се поноси", истакао је Ђурић.

Навео је да је председник Александар Вучић одолео великим притисцима и да "није свеједно када вам председник Трамп и представници најмоћније силе света захтевају нешто, када врше притисак".

"Успели смо да дођемо до ситуације да почнемо да преговарамо са Приштином, а Приштина није навикла да преговара, него да им други заврше посао. Ако хоћете да оцените споразум, погледајте реакције Приштине и шта кажу албански политичари који кажу да овим нису остварени циљеви који они месецима најављују", навео је Ђурић.

Истакао је и да је много "коцкица" морало да се склопи да се председник Србије састане с председником САД, а да делегација Приштине стоји пред вратима и да нема билатерални састанак.

Што се тиче преговора у Бриселу, Ђурић је рекао да сигурно неће бити лаки и да српска делегација тамо иде припремљена и са нечим што је договорено раније и што је обавеза Приштине.

Поручио је да српска делегација неће бити у дефанзиви зато што је сад добро прошла и да ће захтевати формирање Заједнице српских општина, да се реши питање насталих, расељених.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1