Вести

Ђурић: Дуго смо у контакту са новом администрацијом САД

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је садашњи државни врх Србије много више радио са људима из администрације која је сада дошла на чело САД, него са многим претходним администрацијама и председницима, упркос свим разликама које постоје по питању KиМ.

Ђурић је рекао да је Србија недељама и месецима уназад активна у контактима са представницима нове администрације, те да није чекала инаугурацију Џозефа Бајдена.

"Већ недељама уназад смо у интензивном контаку са људима који чине нову администрацију. Председник Вучић годинама гаји добре личне односе са Бајденом, и пре него што је постао председник САД и у периоду када више није био потпредседник САД", навео је Ђурић.

Поред тога, Ђурић је рекао да би додао чињеницу да је Србија данас енергичнија и атрактивнија него икада и да лобира, разговара и одржава комуникацију на свим нивоима у циљу својих интереса.

"То кључно може да допринесе томе да ти односи буду бољи него што су били у претходном периоду", рекао је Ђурић.

Додаје и да је уверен да Вашингтон данас разуме да је Србија земља која је у економском смислу "мотор" региона, те да они у Вашингтону који су заинтересовани за стабилан регион, такође, знају да снажна Србија значи и стабилан регион.

Ђурић истиче да се Србија залаже за регион без граница у којем људи слободно тргују, циркулишу, за мир и да је војно неутрална.

"Србија је данас модел и узор, зато желимо да однос са САД буде један од стубова за даљи развој региона. Због тога сам уверен да имамо добру основу да градимо једну неупоредиво стабилнију и поузданију релацију у будућности", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС