Вести

Ђурић: Хоти не може побећи од стварања Заједнице српских општина

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да Авдулах Хоти не може да побегне од стварања Заједнице српских општина и додао да ће то питање бити затворено када Заједница буде формирана.

"Хоти може да лаже јавност колико хоће, али неће побећи од стварања Заједнице српских општина. Он на састанцима у Бриселу пева другу песму, и не само да обећава да ће омогућити формирање Заједнице српских општина, већ гарантује и додатна овлашћења за њу", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да Хоти треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења.

Хоти је, рекао је Ђурић, дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у "дијалогу о узајамном признању", а да би нормализације односа могло бити стране у дијалогу морају да покажу што више кредибилности а што мање вероломности.

"Питање ЗСО биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности", навео је Ђурић.

Ђурић је рекао да је суштина процеса нормализације односа постепено јачање узајамног поверења, а Срби не могу имати поверења у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије.

"Пред Србима и Албанцима, ако ћемо да живимо у трајном миру, треба да буде период јачања сарадње, и то нема никакве везе са Хотијевим сновима о "узајамном признању", али има и те како везе са тиме како Приштина поштује договоре и поступа према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији", истакао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг