Вести

Ђурић и Карен Бас разговарали о јачању економске сарадње

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић указао је на значај све интензивнијих активности на плану јачања економске сарадње Србије и САД током разговора са демократском конгресменком Карен Бас, председавајућом Црног конгресног кокуса и чланицом Одбора за спољне послове у Конгресу САД.

Ђурић и Басова су разговарали и о актуелним збивањима у региону и свету, великом овогодишњем јубилеју у заједничкој историји Србије и САД, као и одличној динамици билатералног политичког дијалога.

Оценивши да економија представља област потпуног преклапања српских и америчких интереса, Ђурић је искористио прилику да најави отварање трговинског представништва Србије на западној обали САД. Конгресменки Бас, која у Конгресу представља Калифорнију, предочио је да планирано трговинско представништво представља јасан сигнал наше стране о посвећености даљем унапређењу односа са светском економском силом каква је САД.

Ђурић и Басова су разговарали и о значају глобалне солидарности у време пандемије заразне болести ковид-19, размене искустава и сазнања, као и донацијама вакцина које је Србија, поред земаља региона, упутила и афричким земљама.

С обзиром на то да се ове године, по идеји председника Србије Александра Вучића, у Србији обележава 60 година од настанка Покрета несврстаних земаља, Ђурић је упознао конгресменку Бас са низом манифестација које ће Србија организовати тим поводом.

Позив министра спољних послова Србије Николе Селаковића за централни скуп 11. и 12. октобра у нашем главном граду, како је истакао Ђурић, већ су прихватили готово сви лидери земаља чланица Покрета потврдивши присуство на високом нивоу, наводи се у саопштењу.

 

 

 

Извор: Танјуг