Вести

Ђурић: Имамо ресурсе и утицај да будемо петоструко успешнији од Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да Београд има капацитете, ресурсе и дипломатски утицај да буде петоструко успешнији у акцији отпризнавања него Приштина у акцији признавања независности Косова и оценио да је јасно да се не може рачунати да ће Приштина поштовати било какав договор.

Ђурић је рекао да је тим на челу са председником Александром Вучићем довео до тога да 18 држава повуче признање Косова, а да Приштина није имала ниједно ново признање, као и да је спречено чланство у Унеско, Интерпол и друге светске организације.

Ђурић је рекао и да нема сумње да они који су пре 20 година подржавали независност Косова то и данас чине.

"Ја очекујем и захтевам од свих њих да раде на кредибилитету дијалога, да одрже лекцију када је потребно својим пионима у Приштини", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да Авдулах Хоти изјавом да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, показао да не поштује реч коју је јавно дао представницима САД и ЕУ, те да им је на тај начин ударио политички шамар.

"Ми нисмо изненађени тиме, али нећемо ћутати на покушаје Приштине да постане чланица међународних организација, одговорићемо петоструко јаче и на прву државу која их призна, ако се то деси, пет пута више држава ће повући признање Косова", рекао је Ђурић.

Говорећи о разговорима у Бриселу прошле недеље, Ђурић је рекао да цени настојање и напоре посредника да након 20 месеци обнове дијалог.

Истакао је, међутим, да је Београд дошао припремљен, да је за сваку тему имао водеће експерте у тиму, спремне предлоге и документацију, а да је Приштина била неспремна да разговара о неким темама, негирала да постоје проблеми, попут проблема расељених.

"Званичници Брисела ће приватно, кад нема јавности и камера, да кажу да би људи из Приштине морали озбиљније да приступе, да се припреме, да није добро да не желе да разговарају о економији", рекао је Ђурић.

 

Боље да Приштини пошаљу Резолуцију 1244, с тенковима неће ући у УН

Ђурић је изјавио да се поједине НАТО земље такмиче која ће боље и више оружја испоручити Приштини и поручио им да је боље да Албанцима на КиМ пошаљу књиге, јер с тенковима неће ући у УН, Унеско, Интерпол.

"Господо, ако хоћете да помогнете Албанцима на Косову и Метохији, шаљите им књиге, а немојте да им шаљете тенкове, јер са тенковима никада неће ући ни у Уједињене нације, ни у Унеско, ни у Интерпол", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да је Србија увек опредељена за мир, али и спремна да заштити своје.

"Ми Срби се никада нисмо плашили било чије силе, увек смо били опредељени за мир и увек спремни да заштитимо оно што је наше. То сте јуче могли да чујете и од председника Србије", навео је Ђурић.

Како је рекао, на КиМ, уместо оружја, треба послати књиге, Резолуцију 1244, Повељу УН...

"Ако Авдулах Хоти може да каже да је једино решење у оквиру важећег устава тзв. Косова, ја ћу лично да му пошаљем Устав Републике Србије па да нешто научи, јер је наш Устав бар 200 година старији у односу на њихов", поручио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1