Вести

Ђурић: Историјски архив Новог Сада чува историју и традицију

Историјски архив Новог Сада обележио је данас 70 година постојања, а градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је тим поводом да архив чува историју, традицију и културу, чиме Нови Сад и цела Србија граде своје место на мапи европских држава и народа.

"Чувајући историју, традицију и културу, Нови Сад и цела Србија граде своје место на мапи европских држава и народа, јер само идентитетски свесни народи могу да рачунају и на садашњост, а посебно на будућност", рекао је Ђурић и честитао јубилеј директору архива Петру Ђурђеву.

Ђурић је подсетио да је архив 62 године чувао грађу у некадашњим војним касарнама, где је она пропадала све до 2016. године, када је добио савремени, наменски изграђен објекат и велики изложбени простор у којем се често приређују тематске изложбе и друге културне манифестације.

Подсетио је да данас има статус међуопштинског архива и да документи у његовим фондовима и збиркама обухватају период од средине 18. века до данашњих дана, са око 9.000 метара архивске грађе у оквиру више од 1.000 фондова и извор су података значајних за политичку, културну, привредну, а самим тим и црквену историју Новог Сада и околних општина.

 

 

 

Извор: Танјуг