Вести

Ђурић: Литијум је велики економски потенцијал за нашу земљу

Екологија је постала кључна за дефинисање свих других политика у Европској унији у коју Србија жели да уђе. Истовремено, индустријски развој најчешће је повезан са озбиљним еколошким изазовима. Пред таквим изазовима Србија се нашла због налазишта литијума, изузетног богатства које поседује, али и због угља на коме се базира енергетска политика државе.

Треба ли користити та богатства и на који начин или заборавити на њих због могућег штетног утицаја на природу, односно животни простор грађана Србије? О томе је дебатовала народна посланица Српске напредне странке Невена Ђурић.

"Господин Јовановић да каже грађанима Републике Србије ко из иностранства га плаћа да ровари по Србији, јер је једном приликом изјавио да његову организацију плаћају из иностранства, и да нам коначно каже кога он овде заступа и представља док ради за стране интересе", рекла је Ђурић.

"Литијум је велики економски потенцијал за нашу земљу, и нема потребе да објашњавам грађанима Републике Србије колико би важно било да ми имамо једну фабрику таквог важног ресурса. То је фабрика који је бивши режим довео у Србију 2004. године па сада пошто не могу да профитирају на томе, раде све против тога. Суштина је да никакве студије нису завршене, ми немамо никакво званично истраживање тако да не можемо да дискутујемо о томе да ли ће се даље нешто радити на том пројекту или не, и зато је потпуно смешно да господин Александар Јовановић (Заједно за Србију - Еколошки устанак) мисли да ће грађани Србије одлучивати о нечему на основу рекламе, а не на основу званичног истраживања", рекла је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1