Вести

Ђурић: Мрља на образу међународне заједнице

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да је убиство 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко мрља на образу међународне заједнице која ни две деценије касније није учинила ништа да се злочинци пронађу и приведу правди и додао да је српски народ решен да остане на КиМ.

Наводећи да су Срби убијени на њиви, мучки, рафалима из непосредне близине, онако како то раде звери и бездушници, Ђурић је рекао да је то један од највећих злочина који се догодио на КиМ, злочин чији виновници ни након толико времена нису пронађени.

"Овај злочин је и данас мрља на образу, пре свега, међународне заједнице, која је била неми посматрач масакра невиних људи и која ни после две деценије ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди", навео је Ђурић.

На тај начин, међународна заједница која је преузела одговорност да на КиМ осигура безбедност, право и правду за сваког појединца, заједно са представницима привремених институција самоуправе у Приштини шаље поруку да су злочини над Србима на Косову и Метохији дозвољени и да правда за српске жртве не постоји.

"Ми се данас сећамо и оплакујемо невине жртве из Старог Грацког, али и врло јасно поручујемо да је српски народ решен да остане и опстане на нашој светој косметској земљи, упркос свим неправдама и притисцима", навео је Ђурић. Он истиче да су Срби навикли на неправду, али на угњетавање и понижавање никада.

"И Србија је данас јача, спремнија и одлучнија да на евентуалне такве покушаје одлучно одговори и заштити свој народ на својој територији. Србија неће дозволити терор и злочине над Србима у покрајини", навео је Ђурић.

Он је истакао да ће Београд наставити да инсистира на истини о страдањима жетелаца у Старом Грацком, али и свих сународника који су на Косову и Метохији убијени само зато што су Срби.

"У том нашем трагању за истином, показаће се да је оно што поједини предствници албанског народа на КиМ описују као праведну борбу за слободу, у ствари, огољени злочин и тероризам. А ти злочини никада не застаревају, нити се заборављају, и злочинце на крају увек стигне рука правде", закључио је Ђурић.

 

На данашњи дан клањамо се сенима невино настрадалих

Ђурић је рекао да се на данашњи дан клањамо сенима невино настрадалих, масакрираних Срба у Старом Грацком, који су убијени вршећи своје свакодневне послове, трудећи се да обезбеде кору хлеба за своје породице.

"Када видите лица чланова породица људи који су страдали пре 20 година видите да њихова патња траје пуне две деценије и да је данас једнако жива као што је била и тада. То што се десило пре 20 година рана је на души и на телу читавог српског народа", рекао је Ђурић.

Истакао је да је наша обавеза да се сећамо целокупног страдања и голготе српског народа на КиМ.

"Ти људи који су убијени пре 20 година нису само слике и имена и презимена, они су наша браћа и сестре, то су чланови наших српских породица и не треба никада да их заборавимо", навео је.

Каже и да је обавеза државе да неуморно гонимо злочинце који су починили ове злочине.

"Пошто ратни злочин никада не застарева, ја желим да поручим да никада неће застарети ни воља ни одлучност државе Србије да их пронађе и да их казни. Српска рука правде, пре или касније, ће стићи оне који су починили овај стравичан злочин", казао је Ђурић.

Наводећи да они који су те људе убили су хтели да Срба на КиМ више не буде, Ђурић је казао да ће српска победа на Космету над злом бити остварена у борби за останак и опстанак српског народа на КиМ.

"Зато ћемо заједнички да се боримо за сваку српску кућу, школу, болницу, за сваки српски дом. Ту борбу водићемо све док не будемо дочекали и на КиМ неко срећније време, па да онда у слободи чувамо сећање на српске жртве", рекао је директор владине Канцеларије.

 

Нећемо дозволити масовно насиље над Србима на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је данас привремене приштинске институције да њихово ћутање и нереаговање на насиље над Србима може да има огромне последице, а међународној заједници поручио да већ одавно не врше свој посао за који су плаћени и због чега су послати на КиМ. Ђурић је то рекао новинарима у Београду упитан да прокоментарише још једно у низу застрашивање Срба, што се десило јуче са Србином у Гњилану који је претучен.

"То како се према Србима на КиМ односе приштинске институције је срамота, а ово насиље је и спровођено директно од представника приштинских институција", рекао је Ђурић. Како је рекао директор владине Канцеларије, не може се само застрашивањем назвати то што је један седамдесетогодишњи човек пред својом супругом извучен из аутомобила - и то члан једне од ретких српских породица у Гњилану - и пребијен. Подсетио је и да је дан пре тога ухапшен на Јарињу други Србин, који је такође са својом супругом, био да посети своје огњиште у близини Грачанице.

"Цела та кампања која се води има за циљ да Србе додатно застраши, има за циљ да пред домаћом албанском јавношћу на КиМ направи неку врсту лажног баланса у којем ће се вршити додатни притисак на Србе на терену и последица једне шовинистичке еуфорије на коју је претходних дана упозоравао и председник Александар Вучић", рекао је Ђурић. Сматра да је мудар савет који је председник Вучић дао српским представницима на КиМ - да ни на који начин не улазе у унутрашњо - политичке сукобе Албанаца.

"Ми се бавимо својим народом, желимо да помогнемо свом народу што више, у оквиру тога се и спроводи план председника Вучића који у овом тренутку значи реализацију 149 различитих пројеката подршке народу на КиМ", казао је Ђурић.

Као важну поруку српском народу на Космету, Ђурић је истакао то да је цео српски народ и држава Србија уз њих и да било какво масовно угрожавање безбедности Срба на КиМ неће бити толерисано.

 

Немам претерана очекивања од саслушања Харадинаја

С обзиром да је Суд за злочине ОВК који је позвао на саслушање Рамуша Харадинаја формирала такозвана Република Косово немам велика очекивања од свега тога, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Директор владине Канцеларије је казао новинарима у Београду да је тај Суд успостављен и основан одлуком приштинских институција, као специјализовано веће, као и да је само територијално измештен са КиМ, на основу билатералног споразума Приштине са Холандијом. Како каже, међународни је јер су они запослили судије са страним држављанствима, али по свом карактеру, тај Суд је домаћи, односно њихов.

"Према томе, немам претерана очекивања од свега тога, али ми нећемо одустати од тога да их гонимо и за годину, две, 10, 20 видећемо - ратни злочин не застарева", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, држава Србија је своју посвећеност прогону ратних злочинаца показала чињеницом да се највећи део команданата терористичке ОВК и данас налази на нашим потерницама. Како каже, Србија би волела да има бољу сарадњу са појединим државама које се врло често када ти разни осумњичени злочинци кроче на њихову територију понашају као да нису валидни налози из Србије и пропусте их.

"Надам се да ће било које међународно правосуђе дати неки резултат", казао је директор владине Канцеларије за КиМ.

 

 

извор; Танјуг