Вести

Ђурић: Ово није време када Срби могу бити лако испровоцирани

Најбољи одговор високом представнику међународне заједнице у Босни и Херцеговини, Валентину Инцку биће развој, опоравак и убрзани напредак Републике Српске, коју ће Србија, у складу са Дејтонским споразумом и Споразумом о специјалним и паралелним везама наставити братски да помаже, рекао је Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

Ђурић је поводом одлуке Инцка да на крају свог мандата, уведе забрану и кажњавање негирања геноцида у Сребреници, рекао да Србија даје свој одлучан допринос очувању мира и стабилности у Босни и Херцеговини, Републици Српској и Федерацији, и то већ деценијама.

"Просто је зачуђујуће и фрапантно, у негативном смислу, да људи који су богато плаћени за то да дају свој допринос очувању мира и стабилности раде нешто што подсећа на деловање међународних представника у Босни и Херцеговини, и то не чак оних из 20-ог већ 19-ог века, када су, такође, неки међународни представници након 1878. године па све до анексије од стране Аустро-угарске управљали овим подручјем", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да Србија не жели враћање региона у прошлост, већ жели превазилажење несугласица и проблема.

"То је наш витални интерес. Наш народ је испресецан границама које су настале након 90-тих година. Нама је у интересу да оне постану што мекше, неосетне попут шенгенских", објаснио је Ђурић.

Ђурић је рекао да ће се Србија супротставити тенденцијама да се копањем по поделама од пре 30 или 150 година, регион враћа у прошлост одговорношћу, радом и убрзаним развојем.

"Уверен сам, познавајући председника Александра Вучића и Милорада Додика да Срби у нашем непосредном суседству немају разлог за забринутост, у смислу да оваква одлука може да доведе до последице до које су доносиоци те одлуке то желели", указао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да ће мир, стабилност, али и српски интереси бити сачувани.

"Ово није време када Срби могу бити лако испровоцирани, лако ухваћени у ту врсту замке", закључио је Ђурић.

 

Србија препозната као сидро стабилности на Балкану

Србија се одговорном политиком суочава са свим изазовима неодоворности политичара попут Аљбина Куртија и других у региону, док се они оштром реториком и враћењем на теме из прошлости заправо боре за наклоност својих бирача, тражећи политички профит за себе и то се у свету данас јасно види, изјавио је Ђурић.

"Политика председника Александра Вучића је сидро стабилности овог дела Европе. Србија, на начин на који се суочава са изазовима неодговорности политичара попут Куртија и других у региону, фокусирана на даљи унутрашњи развој, изградњу прилика за сарадњу, даје допринос дескалацији тензија у региону", рекао је Ђурић коментаришући наставак дијалога Београда и Приштине.

Са друге стране, указује, постоје политичари који се надмећу за наклоност бирача у својим срединама тако што оштром реториком и сталним враћањем на теме из 90-их година покушавају да надокнаде чињеницу да нису, као Србија, у стању да обезбеде ни економски развој, ни модернизацију друштва, инфраструктуре.

"Они у одсуству свега тога, настоје да подрију стабилност у региону и траже политички профит и интерес. То се данас у свету, код озбиљних људи веома јасно види", поручио је Ђурић одговарајући на питање како Вашингтон гледа на потезе Аљбина Куртија у дијалогу Београда и Приштине.

Зато је, додаје, политика Србије препозната и вреднована чак и код оних који се са њом не слажу.

"Ми настојимо да пронађемо најмањи заједнички садржалац српских и америчких интереса управо у тој регионалној агенди, повезивању, изградњи мостова сарадње. То је тема која има перспективу да наиђе на подршку у новој америчкој администрацији", уверен је Ђурић и подсећа да бројна именовања у Вашингтону још нису извршена, попут помоћника државног секретара за Европу.

Ђурић наводи и да се Србија деценијама суочава са различитим пристицима, тако да они нису ништа ново, али је нова енергија и одлучност Србије да настави да се развија, да сваке године има све боље економске резултате.

"Резултате који ће довести да иако нисмо чланица Европске уније, већ следеће године можемо да очекујемо животни стандард који је већи од неких држава које су 15 година или дуже чланице Европске уније, па чак и НАТО. То је и највећа победа Србије и најбоји одговор на притиске", рекао је Ђурић.

Додао је да Србија са свима жели да сарађује, али да не да на своје и да никоме споља неће дозволити да диктира нашу спољну политику.

Сумирајући непуних годину дана на месту амбасадора у САД, Ђурић је истакао да се свакодневно бори да прошири круг српских пријатеља у Америци, да је разговарао са више од 30 чланова Конгреса, сенатора, представника Стејт департмента, представницима академске заједнице.

"Разговор није увек лак, али и лични контакт и разговор обавезује. Трудимо се да политичку сарадњу подигнемо на виши ниво, као и да у економској сарадњи остваримо напредак што је могуће више", рекао је Ђурић.

Подсетио је да се ове године обележава најмање шест јубилеја у српско-америчким односима - 140 година дипломатских односа, 20 година партнерства Србије и УСАИД, 15 година партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, пет година лета "Air Serbia" из Београда за Њујорк, 165 година од рођења Николе Тесле и 100 година од како је Николај Велимировић успоставио прву епархију Српске Православне Цркве у Америци.

Навео је да саговорницима настоји да објасни да односе две земље не треба посмарати само кроз призму 90-их година, јер је Србија данас земља која је суштински, политиком окренута ка будућности, да су спроведене реформе дале резултат и учиниле Србију првом по расту у Европи.

Примера ради, истиче да Србија извози више у софтверу и ИТ-у него Турска, која је 10 пута већа.

"Важно је да сваки саговорник буде свестан ових чињеница, да у Србији постоји нова, добра реалност и да грађани искрено желе нове, другачије и боље односе са америчким народом и државом, да препознајемо значај тога за нашу будућност. Нећемо се увек са свим у њиховој политици увек сложити, али наш посао је да придобијамо нове људе", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да су у фокусу америчке политике суочавање са последицама ковида, југоисточна Азија, пре свега односи са Кином, као и питање климатских промена, али и да чињеница да Балкан није доминантно у фокусу америчке унутрашње и спољне политике не значи да не постоји обавеза да се бори за наше интересе.

"Имамо прилику да значајно унапредимо разумевање политичке класе у САД за положај Србије, да урадимо много за бизнис, довођење још инвестирота", рекао је Ђурић и у том смислу додао да је премијерка Ана Брнабић током посете САД-у представила Србију у најбољем светлу.

 

Вучић променио парадигму српске политике

Ђурић је истакао да је лидер партије Александар Вучић успео да промени парадигму српске политике и наметне нови стандард, који се зове резултат.

Ђурић је рекао да уместо деценија надметања у различитим идеолошким поделама, које су у суштини јалове дискусије о томе који је правац бољи, а иза тога се сакривао јавашлук и различити други штетни облици понашања, Вучић је успео да наметне нови стандард у српског политици.

"Та нова парадигма у српској политици се зове резултат. Ако желите данас да будете успешни, да задобијете поверење грађана морате да докажете да сте довољно одговорни, да сте у стању да водите рачуна о дугорочним интересима земље, о стварима као што су развој наше инфраструктуре, БДП-у, довођење инвестиција, односи Србије са међународном заједницом и то да Србија буде у што бољем положају", објаснио је Ђурић.

Ђурић је рекао да то изгледа никако да разумеју поједини представници политичке опозиције у Србији који нису спремни да се сами реформишу у односу на период када су заслужено и оправдано изгубили народно поверење, зато што су угасили на хиљаде радних места, довели у ситуацију Србију да остане за један део међународне заједнице без Косова и Метохије, као и да дође до одвајања Црне Горе.

Сада ти исти људи, неспремни да промене себе, своју политику, настоје да омаловажавањем појединаца лично и подстицањем личних анимозитета и мржње поново дођу на власт. Мислим да је политика коју Вучић као лидер Српске напредне странке представља није само у персоналном смислу другачија, она је у суштинском смислу другачија у односу на оно што нуде представници опозиције", рекао је Ђурић.

Ђурић верује да ће након страначке скупштине Српске напредне странке са ојачаном енергијом, са председником Вучићем на челу наставити да ради на опоравку и подизању Србије из пепела.

"Изузетно сам поносан што сам део политичке породице која је имала снагу да овог лета даје свој допринос чишћењу Србије од организованог криминала и корупције без обзира на личну цену коју могу да плате они који такву политику заступају", поручио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг