Вести

Ђурић: Породица је срећна што идемо у САД, имаћемо више времена за себе

Марко Ђурић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, након што је промовисан за новог амбасадора Србије у САД, каже да до ступања на дужност мора да прође извесно време како би се обавиле све потребне процедуре, а што некад може да потраје и месецима. Породица је, истиче, са задовољством прихватила промене, јер ће сада више времена проводити заједно.

- Моја породица је протеклих година навикла на моја честа одсуствовања и целодневне обавезе. Сви делимо задовољство због тога што ћемо вероватно нешто више времена моћи да проводимо заједно. Моја супруга и деца били су ми у претходном периоду најснажнији животни ослонац, прибежиште и мирна лука, и нема речи захвалности којима се свима њима могу захвалити на безрезервном разумевању, љубави и подршци.

* Који ће бити ваши први кораци сад када вас је Влада званично именовала за амбасадора? Када се селите у САД?

- Од именовања амбасадора до ступања на дужност мора да прође извесно време како би се обавиле све потребне процедуре. Именовање треба да буде прихваћено од државе домаћина, а онда одређене радње треба да се обаве и у домаћим институцијама. Тај процес каткад уме да траје и неколико месеци. Али то и није тако дуг период уколико се узме у обзир какве све припреме мора да обави особа која намерава да се озбиљно бави тим послом.

* Поменули смо и вашу породицу... Како ћете се организовати око деце у новој средини?

- Моје три ћерке су мале и њихов емотивни свет не сеже далеко од најужег породичног језгра. Надам се да им промена средине зато неће пасти превише тешко и да ћемо супруга и ја већом пажњом успети да им надоместимо то што ће се на неко време одвојити од неких драгих људи из нашег ширег породичног круга и другара.

* У Канцеларији за КиМ вас је наследио Петар Петковић. Шта мислите, како ће се снаћи? Да ли он има политичко искуство да се носи с темом Косова?

- Петковић је од 2016. на позицији помоћника директора Канцеларије за Косово и Метохију. Беспрекорно се у том периоду показао радећи са нашим људима на терену, али и сарађујући са другим институцијама. У овом тренутку не могу да замислим никога ко би брже и ефикасније могао да се снађе обављајући сложене задатке. Петковић је искрени родољуб, добар човек и добар руководилац, и немам ни трунке сумње да ће се одлично показати.

* А шта очекујете од нове седнице Председништва СНС, на којој би требало да буде речи о кадровским решењима за владу?

- СНС годинама уназад успева да важне одлуке доноси унутрашњим консензусом, чак и онда када око појединих питања постоје иницијална неслагања. Уверен сам да ће и овога пута бити подржана најбоља решења. Вучић је озбиљно анализирао све изазове који очекују Србију и у складу са тим дошао до најоптималнијих персоналних решења. Сигуран сам да ће он и мандатарка Ана Брнабић постићи највиши ниво сагласности о структури будуће владе.

* Да ли је и за вас Ана Брнабић најбоље решење за премијера?

- Брнабићева је успела да на беспрекоран начин операционализује стратешке циљеве развоја нашег друштва. Њена будућа влада ће, сигуран сам, као и претходна, бити фокусирана на резултате, а резултати њеног рада су егзактни и мерљиви. Србија је на крају њеног прошлог мандата била у сваком смислу боља, успешнија, богатија и напреднија држава него у тренутку када је ступила на премијерску функцију. Уз то, кроз сарадњу са њом уверио сам се да је и добар пријатељ.

* Ко од актуелних министара апсолутно заслужује, а ко не заслужује да остане у влади? Имате ли и ви утисак, као Вучић, да се неки понашају као да су закупили фотеље?

- У сваком великом тиму имате људе са којима лакше успостављате интелектуалну и духовну везу и оне са којима теже сарађујете у остваривању конкретних циљева. Ја сам као доскорашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију, међутим, наилазио на апсолутну предусретљивост код готово свих, јер у влади је постојала јасна заједничка свест о томе колико је питање наше јужне покрајине и заштите наших људи на терену стратешки важно за Србију. Зато ћу, уместо да изађем у сусрет вашем питању и упутим критике на нечији рачун, рећи само да је прошла влада у целини показала највиши ниво одговорности и разумевања када је реч о пословима из моје надлежности.

* Председник је казао да ће се Србија поново суочити са притисцима око Косова. О каквим притисцима је реч?

- Јасно је да ће у предстојећем периоду бити покушаја да се дође до некаквог трајног и одрживог решења за проблем КиМ, и Србија није против тога. Ми смо, међутим, против покушаја да се званичним и незваничним притисцима на Београд изнуди некакво решење које ће потпуно занемарити наше легитимне државне и националне интересе. Председник Вучић и његов тим су протеклих година интензивно радили на томе да они који нису хтели ни да чују за српске интересе покажу више слуха и резумевања, и сматрам да смо у првој фази те борбе били прилично успешни. Дуг је, међутим, пут до проналажења конкретних модалитета решења, и то ће захтевати тешку и беспоштедну политичку и дипломатску борбу, у којој ће на нашу страну бити вршени притисци. И колико год та лепеза притисака буде широка, грађани могу да буду уверени да ћемо се борити свим снагама како бисмо сачували и наше право на бољу будућност, али и наш национални понос, без којег нам нема ни будућности.

 

 

 

Извор: Курир