Вести

Ђурић: Србија је посвећена промовисању трајног мира на Балкану

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић поручио је данас да Београд наставља да ради на решавању историјских спорова и неспоразума "како би спречио сукобе који би могли да дестабилизују регион".

Ђурић је у ауторском тексту за портал ''National Interest'' демантовао текст под насловом ''Српски званичници прете насиљем ако УН усвоје Резолуцију о Сребреници'' објављеном на истом сајту, наводећи да тај чланак на погрешан начин представља ситуацију у региону.

Он је истакао да је Србија делима показала да је, као гарант Дејтонског споразума, посвећена очувању мира и промовисању помирења у БиХ и ширем региону Балкана и то тако што је поуздано и савесно подржавала Споразум последње три деценије.

''Управо због тога, осећамо одговорност да алармирамо када видимо да се посвећеност подрива једностраним деловањем изван оквира Дејтонског споразума и кад се усмерава на распиривање етничких тензија – такав је случај са једнострано достављеним предлогом резолуције. Све жртве грађанског рата у Босни треба да имају једнак и праведан третман. И не би требало да постоји хијерархија жртава'', написао је Ђурић.

Ђурић је истакао да да се у чланку погрешно описује намера и садржај писма које је послала чланица Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, а које је потом Стална мисија Србије при УН проследила Уједињеним нацијама.

''Писмо се односи на конкретне процедуралне и уставне бриге о томе како је напредовала резолуција о Сребреници. У писму се не прети. Уместо тога, истиче се да су радње Сталног представника Босне и Херцеговине при УН у вези са нацртом резолуције о Сребреници биле једностране и независне од Председништва БиХ и у супротности са уставним нормама које предвиђају потребна овлашћења трочланог Председништва. Предузимајући такву једнострану акцију, Стални представник је погоршао етничке тензије у региону где се деликатно одржава етнички склад'', истакао је Ђурић.

Додао је да намера да се резолуција која се односи на БиХ прогура напред у Генералној скупштини УН, уместо у Савету безбедности, представља јасно кршење Повеље УН, у којој се наводи да су сва питања мира и сигурности у БиХ искључиво у надлежности Савета безбедности.

Ђурић је напоменуо да је Дејтонским споразумом признати једнак статус и права три конститутивна народа у БиХ и додао да постоји ризик да предложена резолуција УН буде схваћена као селективна и као израз непоштовања према више од 100.000 жртава сва три уставна народа, јер се, како је навео, фокусира искључиво на бошњачке жртве у Сребреници.

''Србија је посвећена промовисању трајног мира на Балкану и наставља да ради на решавању историјских спорова и неспоразума како би спречила сукобе који би могли да дестабилизују регион. Стална мисија Србије при УН је проследила писмо које је требало да осигура да сви актери буду свесни ових кршења Повеље УН-а и Устава Босне и Херцеговине и било је усмерено на одржавање мира и стабилности, а не као подстицај било чега како сугерише чланак'', закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг