Вести

Ђурић: Стојан Новаковић заслужује већи споменик у Београду

Делегација Српске напредне странке предвођена потпредседником СНС Марком Ђурићем и шефом посланичке групе СНС Александром Мартиновићем одала је почаст политичару и оснивачу Напредне странке Стојану Новаковићу поводом 175 година од његовог рођења.

Ђурић је након полагања венца на Новом гробљу истакао да је Новаковић био један од, како је рекао, најумнијих и најугледнијих људи свог времена који је у више наврата водио српску владу у тешким временима.

''Његово гесло, као и гесло данашњег СНС, било је рад, ред, поредак, организација и посвећеност држави. Новаковић је својим делом сведочио напор и прегалаштво да би српска држава напредовала у тешком и изазовном времену'', казао је потпредседник Главног одбора СНС.

Он је нагласио да СНС баштини традицију Новаковића и да је то странка у чије су темеље, како је рекао, уткани рад, ред и поштовање институција и тежња да се оне изграде и унапреде.

Ђурић је додао да је Новаковић био и министар просвете за чијег су мандата, како је рекао, у Србији отворене стотине школа, као и да се као политичар бринуо и о Србима који су живели ван тадашње Краљевине Србије.

''Потрудићемо се да Новаковић добије веће и достојније обележје у Београду, као и у његовом родном Шапцу'', рекао је Ђурић.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, подсетио је да је Новаковић био и истакнути слависта, историчар, филолог и професор на Великој школи која је, како је рекао, била претеча београдског Универзитета.

Према Мартиновићевом мишљењу Новаковић је био ''човек испред свога времена и велики реформатор који је уложио много знања и труда у развој обновљене српске државе''. 

''Новаковић је успео да издејствује многе политичке и дипломатске победе за Србију и да припреми терен за уједињење свих Срба које се десило 1918.године'', оценио је Мартиновић.