Вести

Глишић: Ђилас је мерна јединица за лоповлук

Нормално је и да ће бити избачен из Српске напредне странке онај ко се огрешио о закон, ко је крао. Па зар мислите да ћемо такве да држимо, поручује председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић.

Нема кризе у Српској напредној странци. Постоје људи које је опила функција, чијим изазовима не могу да одоле и онда ураде нешто што је у супротности од политике Српске напредне странке. Као што смо то раније решавали, решићемо и сада. Иду даље они који остају уз политику коју представља председник Српске напредне странке Александар Вучић. Они који одступају од тога мораће да потраже срећу негде другде.

Глишић је овако описао стање у Српској напредној странци и турбулентна збивања у Србији последњих седмица.

* Ко су поменути опијени функционери?

- Свако ко се огрешио о закон, свако ко је злоупотребио функцију која му је поверена, свако ко није на достојан начин носио функцију која му је поверена, а на њу је дошао захваљујући Вучићу и Српској напредној странци, неће даље моћи да буде део Српске напредне странке. И то је врло просто. Нормално је да ће бити избачен из Српске напредне странке онај ко се огрешио о закон, ко је крао. Па зар мислите да ћемо такве да држимо у нашим редовима? Код нас је једноставно правило - за свако кршење закона летиш из странке. За лоше резултате у раду или за неуспех у вршењу неке функције не морате нужно да избаците човека. Можда није био способан и кадар да ту функцију обавља на најбољи могући начин. Биће промењен.

* Слажете се с потпредседником Српске напредне странке Милошем Вучевићем, који је рекао да у странци постоји до 15 функционера, међу којима су неки и министри, који злоупотребљавају власт, и то против Вучића?

- Истражни органи се тиме баве. Верујем да ће утврдити пуну истину. Слажем се са Милошем. Заштићених нема. Министар?! Супер, нека си из Српске напредне странке од првог дана, ако си злоупотребио положај, закон, мајсторе, идеш у затвор. Ако си крао, идеш у затвор. И то што су урадили нека им иде на част, а богами ићи ће и на суд. Видећемо колико је ко ту био крив и колико ће ко морати да одговара.

* Ко ће пред суд?

- Не очекујте од мене да будем део лова на вештице или хајке на било кога пре него што званични органи утврде ко је крив, ко је руководио том групом, ко их је организовао. Само нека надлежни, Министарство унутрашњих послова, раде свој посао. Нека то распетљавају. Отприлике јасно знам ко би могли да буду ти људи, имам своје мишљење, али нећу га изнети. Видели сте ко је привођен, ко је давао изјаве...

* Саслушавани су бивша државна секретарка Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић, Славиша Кокеза...

- Од 700.000 чланова, па имаћете неки број њих који свакако нису баш најрепрезентативнији за странку и нису баш на најбољи начин радили у интересу државе или су злоупотребили закон. Ми смо показали годинама да партијска књижица не значи ништа када се суочите са законом. Били су хапшени посланици, председници општина, директори јавних предузећа... Тако ће бити и у овом случају. Ја сад да причам о прислушкивању Дијане Хркаловић. Шта има ја да причам о њој? Она треба да прича у Служби за борбу против организованог криминала и тужилаштву ако воде истрагу против ње. А вероватно воде ако је већ била тамо на саслушању. Па нека утврде шта је истина. А када се истрага заврши, јавност треба да зна ко су ти људи што су то радили. Ја ником од њих нисам држао свећу, не знам шта су петљали. Ко је крив, одговараће. Просто.

* У то време министар унутрашњих послова био је Небојша Стефановић. У делу јавности се потеже питање његове одговорности.

- Не бавим се истрагом, нисам радник Министарства унутрашњих послова ни тужилаштава. Отприлике знам шта је на крају тог канапа око ког се све намотало. Али то је моје мишљење, не желим никог неправедно да оптужим. Видели сте да нема заштићених, поштеђених. Моје је да бринем о странци. А Српска напредна странка је потпуно јединствен.

* Словите за првог оперативца Српске напредне странке. Спремате ли се у странци за председничке и парламентарне изборе следеће године? Коментаришу из опозиције да је Српска напредна странка већ у кампањи, деле се витамини...

- Што они нису понудили било шта људима? Ђилас је узео толико пара, по евро, 10 евра, 100 евра да је делио сваком по глави, не би потрошио то што је покрао. Није више питање у којој држави он има рачуне и милионе, већ у којој нема. А данас је држава јака и стабилна да може да даје сваком грађанину по 100 евра, па опет сада по 60 плус 50 за пензионере, да помогне сваком раднику...

* Како гледате на стање у опозицији? Неки сматрају да и за Српску напредну странку није добро што нема ривале?

- Грађани јасно кажу шта мисле о њима, зато они беже од избора. Ви имате ту Маринику Тепић, која је мерна јединица за лагање. Свако њено појављивање је спрдња. У Србији данас кажу "лажеш ко Мариника", а ако си баш тешко слагао, онда лажеш као две Маринике. А лоповлук се мери по Ђиласу. У пиротском округу, конкретно у Белој Паланци, у посети једном домаћину, он ми каже за другог: "Ууу, тај краде као Ђилас." С друге стране, нису безопасни, имају пуно пара и бескрупулозни су, и породица им није света. У алавости газиће преко људи. Али 2022. имају доста избора и прилике да докажу да вреде више од три одсто.

* Напади на председника Вучића иду и преко чланова породице...

- Они који су видели да се удари о Вучића одбијају као од стене нападима на његову породицу покушали су да га узнемире. И то довољно говори о моралу тих људи. Ништа им свето није! Шта су криви Андреј, Данило... На тај начин покушали су да му спусте гард, да га ослабе, успоре, да Србија више не јача. До пре осам година Србији ни бог није могао да помогне. Били смо у безнађу. Данас можете да волите или не Вучића, али Србија има централну улогу у овом делу Европе. Све се врти око ње. То неко посматра с љубомором, типа Мило Ђукановић, који то не може да поднесе.

* На основу чега то тврдите?

- Осим што је помислио да је Црна Гора његова приватна држава, Мило је мислио да има неке акције и у Србији. Да је деоничар и над Србијом. Ниси, мајсторе! Ти си само србомрзац. Неразумљиво је да неко ко има 30 одсто становништва Срба каже да није њихов председник, да ће им укинути Цркву... Гумицом би их избрисао да може. Но, добро, он полако осећа последице. Док Србија напредује, усред пандемије има вакцине, не само за своје грађане већ и за оне који дођу из иностранства. То довољно говори да Србија није више погурена земља, коју како год и ко год шутне у задњицу и лупи чвргу. Е сад то смета Ђукановићу и некима из неких других земаља који су навикли овде да раде шта пожеле. Више није тако. Деоничари Србије су искључиво њени грађани. Само они одлучују шта ће бити са државом. А не неко са стране.

* Коначно, председник сте општине Уб. Имате ли чиме да се похвалите?

- Потпуно другу димензију дао је ауто-пут Милош Велики. Место се успешно развија, надам се да ће се то наставити. Кранова има где год погледате.

* Шта кажу анализе, како цените рад коалиционих партнера?

- Када би у рад на местима која су им поверена уложили онолико труда колико су уложили да се у разговорима изборе за та места, мислим да би нам свима било много боље.

* Значи ли то да за неке неће бити места у новој влади, после следећих избора наредне године? Какве су шансе да се, рецимо, Расим Љајић, Ивица Дачић... врате у извршну власт?

- О том-потом. Прво треба да победимо на тим изборима. Видите каква сила удара на нас - Ђилас, Мариника, смирени дечко Бошко Обрадовић, потпомогнута споља свима онима који не мисле Србији добро. Биће то велики изазов и за њих и за нас. Ако победимо на изборима, онда можемо да седнемо да видимо шта ће то бити кадровска решења, наши и предлози евентуалних коалиционих партнера.

 

 

 

Извор: република.рс