Вести

Гојковић: Даљи развој односа у области културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Трсту са председником аутономног региона Фриули Венеција Ђулија Масимилијаном Федригом.

Гојковић је захвалила на подршци Италије на европском путу Србије и истакла значај стратешког партнерства које постоје између две земље и нагласила да је то оквир за даљи развој односа на свим пољима, посебно у области културе.

Гојковић, која у Трсту борави поводом отварања изложбе посвећене великом српском и светском научнику под називом "Никола Тесла - човек из будућности", истакла је да је за Србију важно успостављање још интензивнијих билатералних односа у области културе са Италијом, и у том склопу и сарадња са регионима игра веома значајну улогу, посебно са аутономном регијом Фриули Венеција Ђулија.

Гојковић је напоменула да је фокус Републике Србије у области културе на институционалној сарадњи сродних установа, као што су музеји, позоришта, али и у области савременог стваралаштва.

Гојковић је указала да је Србија спремна на потписивање Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије, што ће отворити могућност за унапређење сарадње и у овој области, посебно имајући у виду подстицаје које Србија даје за снимање филмова и серија.

Гојковић и Федрига разговарали су о јачању односа ове италијанске регије и аутономне покрајине Војводине, на основу постојећег споразума и исказали спремност да дође до сусрета стручних тимова који би размотрили и договорили сарадњу у областима привреде, пољопривреде, образовања и културе.

Гојковић је напоменула и да је Нови Сад европска престоница културе 2021. године и указала да то отвара додатне могућности сарадње у области културе, као и у области образовања имајући у виду значајан број наших студената у Трсту.

Гојковић и Федриго отворити ће изложбу посвећену Николи Тесли, а Гојковић је истакла да је циљ Србије да сагради нову зграду музеја посвећену великом научнику који је задужио цео свет како би сви предмети били пред очима српске и светске јавности и позвала Федрига да посети Србију и Музеј Николе Тесле, који чува комплетну његову заоставштину.

Гојковић је посетила и Српску православну црквену општину при којој су Библиотека, Архив и школа "Јован Милетић" и Храм Св. Спиридона Чудотворца у Трсту.

 

 

 

Извор: Танјуг