Вести

Гојковић и генерални секретар Турксоја потписали Меморандум о разумевању

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се са генералним секретаром међународне организације туркијске културе (ТУРКСОЈ) Дусеном Касеиновим, а Гојковић и Касеинов потписали су Меморандум о разумевању између Републике Србије и ове организације.

Гојковић је истакла да је за Србију важно успостављање интензивнијих односа у области културе са државама туркијске културе – чланицама ТУРКСОЈ-а и да данашње потписивање Меморандума отвара широк спектар активности и омогућава развој сарадње установа културе, као и независних уметничких сцена. 

Гојковић је нагласила да је уверена да ће институционализација сарадње путем Меморандума бити добар канал комуникације који ће утицати на приближавање народа, очување, развој и пренос заједничког културног и историјског наслеђа будућим генерацијама. Истовремено, како је рекла, ово је и чврста платформа за реализацију заједничких програма и догађаја у области музике, позоришта, опере, плеса, сликарства, примењене уметности, филма, музеја, библиотека и архива, аудиовизуелних колекција, и других области нематеријалног културног наслеђа.

На састанку је истакнуто да унапређење културне сарадње са чланицама ТУРКСОЈ-а представља добар основ и за унапређење других области.

Гојковић је указала да је важно што и у време пандемије, које је погодило културу настојимо да развијамо и унапређујемо сарадњу и напоменула да је Србија једна од ретких европских земаља у којој установе културе раде уз поштовање епидемиолошких мера, а културни радници су на самом почетку процеса вакцинације били у приоритетним групама.

 

 

 

Извор: Танјуг