Вести

Гојковић: И сузе су ок када вас вређају

Упркос томе што многи мисле да је година за нама била и те како турбулентна, с обзиром на сва дешавања у парламенту, која смо уживо пратили, председница Народне скупштине Маја Гојковић, у интервјуу за „Ало!“ каже да је буру у сали поднела мирно.

Она нам је говорила где види Србију следеће године, о београдским изборима који нас очекују, политичким амбицијама, али нам је открила и каква је приватно, шта слуша, гледа и каква је куварица.

* Шта ћете пожелети себи, а шта грађанима Србије за Нову годину?

- Себи ћу пожелети мирнију 2018. и здравље пре свега. Прва пре свих жеља ми је срећа, јер ако немам среће, немам успех ни у приватном животу, а ни у послу. Грађанима желим да им 2018. буде предвидљива. То ми је идеал добре државе, када вам живот постане предвидљив, а ако се дешавају изненађења, да буду само она лепа. Предвидљива година значи да је држава успешнија и стабилнија.

* Била је бурна година у парламенту, имали смо пуно сукоба и инцидената, како сте ви све то поднели?

- Мирно.

* Али пустили сте и понеку сузу...

- Јесам. Не знам зашто се део јавности чуди када се појави човек од крви и меса, а бави се политиком. Мислим да је тај посао једнако тежак и захтеван као и многи други. Видљивији је, поготово када радите у парламенту, јер смо ми транспарентнији. Стално смо пред камерама и онда људи виде наше реакције. Мислим да је у реду да покажете емоције. Емотивна сам особа, а овде сам добијала увреде какве нисам могла у животу да замислим, које немају додирних тачака са политичким неслагањем. Неко вас увреди и каже да малтретирате инвалиде, а ви живите у окружењу или са људима који су инвалиди. То су веома ниски и приземни ударци.

* Пред нама су београдски избори, да ли због тога очекујете још бурнију атмосферу у парламенту?

- Биће таквих сцена, јер ће опозиција изаћи са добро познатим кандидатима који су некада водили Београд, као што је Драган Ђилас. Београђани, наравно, нису били задовољни тим резултатима, јер је 2013, када је изабран за градоначелника Синиша Мали, Београд био пред банкротом, а 2017. може да се каже да је Београд један од најлепших и најразвијених градова не само у региону, него много шире. Нисам Београђанка са личном картом, али сам неко ко последње четири године овде ради и борави сваког дана, па можда могу боље и објективније да видим како Београд изгледа сада, а како је изгледао 2013. Сада могу да га поредим са светским метрополама. По духу, начину живота, томе како се гради и како изгледа, Београд је Њујорк на Балкану.

* Опозиција тврди да се СНС плаши Драгана Ђиласа, шта ви на то кажете?

- Страшно се плашимо Ђиласа (смех). Не знам да ли има разлога да се плашим Ђиласа, да ли је он насилан. Зашто би га се неко политички плашио? Изаћи ћемо на изборе, имаћемо добар тим. Нисмо још одлучили да ли ћемо излазити самостално или са још неким странкама у коалицијама, од тога зависи и како ће изгледати наша изборна листа и ко ће је предводити. Београђани ће онда дати свој суд кога желе да виде на челу града. Да ли желе оно што смо гледали до 2013. или им се свиђа како данас изгледа Београд. Могу да кажем да је Синиша Мали одличан градоначелник, ако то неко може да каже, то сигурно могу ја као неко ко је четири године водио град Нови Сад. Знам колико је то тежак посао.

* Колико су заиста битни београдски избори? За опозицију су, чини се, од пресудне важности...

- Да су пресудни говоре чланови Демократске странке, Саша Јанковић и Вук Јеремић, њима је то пресудно, а нису им пресудни избори које смо сада имали на локалу у Пећинцима, Мионици, Костолцу или Неготину. Не знам зашто им је Београд важнији од других делова Србије. То је интересантана политичка теорија, вероватно имају на уму да Београд као град има највећи буџет. Показали су сада своју политичку слабост, видело се да немају ни организацију ни присталице изван Београда.

* Баш зато што сте били градоначелница Новог Сада, да ли према вашем мишљењу, нека дама треба да води Београд?

- Чуде ме одговори неких политичара који кажу да би волели да виде мушкарца или жену на челу града. Мени то ништа не говори. Хоћу да видим најбољег кандидата за градоначелника Београда, најспособнију личност.

* У медијима су се појавиле спекулације да је постојао сукоб између Зоране Михајловић и вас, да ли је то тачно?

- Није, немамо ми никакве сукобе. Приватно се не дружимо. Иначе се дружим са људима који нису из света политике. Ту не може да буде сукоба. Наш посао је врло захтеван и углавном се наши састанци и виђања одигравају или на састанцима СНС-а јер смо чланови Председништва и Главног одбора или овде на седницама парламента. Наравно да очекујем да извршна власт поштује законодавну власт и ту нема персоналних сукоба.

* Како оцењујете рад премијерке Ане Брнабић?

- Ана је одличан премијер. Са њом имам заиста добру сарадњу, чујемо се често и службено, али и приватно смо успоставиле контакт, јер смо сличног сензибилитета. Обе препознајемо добре вредности у области уметности, радимо на заједничким пројектима повезаним са филмском уметношћу, разговарале смо доста и о Музеју савремене уметности.

* Брнабићева није политичарка, дошла је из цивилног сектора, како се, по вашем мишљењу, који сте искусна политичарка снашла?

- Добро. Дочекана је са много неповерења, можда је то и добро јер је сада многе разоружала и показала да је одличан политичар и да добро води Владу. На свој начин наставила је континуитет политике Александра Вучића.

* Било је пуно спекулација да сте управо ви будућа министарка културе и да вам је то жеља?

- Медији су о много чему спекулисали, не само о томе, али не размишљам о томе. Волим културу, тиме се бавим годинама, без обзира на то који посао сам обављала или обављам. Као градоначелница Новог Сада покренула сам пројекат и аплицирала да Нови Сад постане европска престоница културе. Велики ми је комплимент био када је Вучић, дајући изјаву када је Нови Сад постао европска престоница културе, захвалио мени као неком ко је започео тај пројекат и Милошу Вучевићу који је добио ту престижну титулу. Били би ми велика част и задовољство да једнога дана будем део и извршне власти, али има времена, не размишљам сад о томе.

* Која представа вас је у последње време одушевила?

- Ишла сам са пријатељима у позориште, гледала сам мјузикл „Фантом из опере“.

* Колико имате времена за породицу и пријатеље?

- Човек увек нађе времена, без обзира на то колико је овај посао захтеван. Нећу да ми посао буде изговор, па да живот пролази поред мене. Пре неку ноћ, када ме је увече назвала сестричина да китимо јелку заједно, нашла сам времена и отишла да китим јелку са њом.

* Важите за жену од стила, колико пажње посвећујете одабиру гардеробе?

- Ујутро насумице бирам и треба ми десет минута за облачење и мало шминке, јер не волим да се шминкам. Углавном купујем у Београду или Новом Саду. Ми имамо фантастичну модну индустрију.

* Са ким идете у шопинг?

- Сама или са пријатељицама, под условом да не стоје поред мене и да се не отимамо око исте ствари. Не подносим када се људи исто облаче. То је недостатак укуса и потпадање под трендове.

* Како се приватно облачите? Да ли можемо некада да вас видимо у фармеркама?

- Можете ме видети, али тренутно немам ниједне јер не могу да нађем добар модел. Не свиђају ми се исцепане и са ружама, не волим башту на себи.

* Да ли ваша мама гледа емисије у којима гостујете, шта каже тим поводом?

- Понекад ако се чујемо и кажем да идем у емисију, па она погледа. Једном је са мном била у телевизијској емисији и покупила ми је сву славу, јер су сви коментарисали њу и њене изјаве.

* Колико вам је важна љубав у животу?

- Љубав је нешто што је потребно људском бићу да би било потпуно и то је лука 21. века у коме се уопште не живи него се преживљава.

* Каква је Маја Гојковић приватно?

- Потпуно другачија од онога што можете да видите у медијима, па сада ви замишљајте. Волим да слушам рокенрол и класичну музику, моји пријатељи кажу да сам духовита. Нисам уопште строга, иако то неки мисле.

* Да ли се сећате како сте обележавали Божић у детињству, а како ће то изгледати ове године?

- Сваки Божић је другачији, иако су обичаји исти. У Војводини се иначе не прави један колач, него колачи са медом и орасима. Мама читав наш живот сама све то ради да би убацила стари новчић са ликом краља Петра. Тада се окупља читава породица, братова деца, а сада ће се и укључити унука.

* Да ли идете негде за дочек Нове године?

- Нисам још одлучила. Када завршим набавку или кућне послове, идем на дневну прославу, јер у Новом Саду је традиција да се праве такве прославе као опроштај од године за собом. То се традиционално организује по новосадским локалима и кафи - ћима и то туристи воле, јер имају забаву по цели дан. Ако будем имала снаге за још једну прославу, ићи ћу и увече. Код куће ће бити вечера сигурно.

 

Могу да будем модни жири у парламенту

* Да ли вас је неки посланик опозиције можда насмејао до суза у ове године?

- Јесте. Посланик Шеварлић ме увек насмеје. Унео је једном неку огромну слику, 10 са 10, и држао је испред себе, нисам могла ни да га видим. После годину и по дана није схватио да посланичка група има одређен број минута за говор, па и када његови посланици потроше време, он наставља упорно да се јавља и расправља се са мном зашто не може да добије реч. Симпатичан је. Лепо је што долази у народној ношњи, била сам у разним парламентима света и то уопште није нешто необично, само код нас јесте. Боље у народној ношњи, него у неким кратким мајицама како долазе поједини. Свашта ја одозго видим, могу да будем и модни жири.

 

Балет је био и остао велика љубав

* Да ли је балет и даље ваша велика љубав?

- Да, то је било и остало. Обожавам класичан балет, и кад год могу, одгледам неко добро извођење.

Баш ретко кувам

* Да ли кувате?

- Ретко, али кувам. Последњи пут је то било у недељу, мами ми је био рођендан. Ми смо једно-ставна породица и једемо нормалне ствари. Волим нашу храну, гибаницу, волим роштиљ, сарме, пуњене паприке...

 

Ђилас није млад, он је моје годиште

* Јанковић прича о новим људима који требају политици па је подржао Ђиласа?

- Драган Ђилас је мојих година ако он себе сматра младим политичарем, онда сам и ја пионир и млади политичар. Јанковић је радио у Влади у кабинету минстра за спорт за време Слободана Милошевића, и не видим како је и он нови, то је било 1999. године, а сада је 2018.

 

Мајине жеље

* Бошко Обрадовић је унео камен у Скупштину и правио разне проблеме тамо, шта бисте му ви пожелели за Нову годину?

- Да тај камен стави под главу.

* Горан Јешић вас је вређао у сали, изговарао псовке, шта њему желите у Новој години?

- Желим му да се бави нечим другим.

* Саша Радуловић је певао и свирао у Скупштини и у сали, која песма га најбоље описује?

- „Дај ми, Боже дај“.

* Да ли су генерално посланици заслужили да им Деда Мраз ове године донесе поклоне?

- Мислим да већина посланика јесте, али не знам да ли су на време писали Деда Мразу, јер ипак он одлучује да ли су деца била добра.

 

 

 

извор: Ало