Вести

Гојковић: Нова улагања у култури

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је уговоре укупне вредности 6,3 милиона евра за санацију и адаптацију Велике концертне дворане Задужбине Илије М. Коларца у Београду, реконструкцију и доградњу Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, као и адаптацију и пренамену Дома војске у Лесковцу у мултифункционалну Градску концертну дворану и Музичку школу.

Министарка Гојковић је уговоре потписала у Министарству културе са министром за јавна улагања Марком Благојевићем, управником Задужбине Илије М. Коларца Александром Пековићем, градоначелником Града Пожаревца Сашом Павловићем и заменицом градоначелника Лесковца Лидијом Димитријевић.

"Ово је изузетно значајно, данас је празник културе, будући да смо потписивањем три уговора- са Задужбином Илије М. Коларца, градом Пожаревцем и градом Лесковцем, озваничили јучерашњу Одлуку Владе Републике Србије да издвоји из кредитне линије Банке Савета Европе 6.300.000 евра за реконструкцију, адаптацију и изградњу објеката посвећених култури", нагласила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић је напоменула да је уговором предвиђена потпуна реконструкција, адаптација Велике концертне сале Коларца, као и пратећих просторија вредности 1.350.000 евра и истакла да у Коларчеву задужбину није улагано пуне 63 године, као и да је зато посебно значајно "што ће Коларац да засија оним сјајем који је одавно већ и заслужио".

Министарка Гојковић је нагласила да ће Град Пожаревац добити 3,5 милиона евра за реконструкцију старе Галерије Милене Павловић Барили, али и изградњу потпуно новог објекта.

"То ће бити једно велелепно здање у коме ће коначно моћи да се на једном месту изложе све слике, цртежи, али и предмети, преписка, фотографије који припадају Милени Павловић Барили, коју можемо да окарактеришемо као српску Фриду Кало, са којом је она својевремено у Њујорку излагала на заједничкој светској изложби стваралаштва управо жена тог периода", поручила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић је рекла да ће радови на обнови и доградњи Галерије почети одмах по овом потписивању, јер је сва техничка документација припремљена и дозвола за изградњу издата и подсетила да је наредне године велики јубилеј – 80 година од смрти Милене Павловић Барили, те да је ово један дуг Србије према великој и значајној уметници.

Министарка Гојковић је указала и да је инвестиција вредна 1.450.000 евра за адаптацију, реконструкцију и пренамену некадашњег Дома војске у мултифункционалну зграду посвећену култури са великом концертном салом и Музичком школом Лесковцу изузетно значајна, као и да је то пројекат сличан ономе који је сада у финалу изградње у Пироту.

"Овим чином се на најбољи начин верификује политика Владе Републике Србије и Министарства културе, која је од 2016. године, а поготово од 2020. године посвећена улагању у инфраструктурне објекте у култури, као нешто што нам је заиста потребно и то је један ветар у леђа свим људима који се баве уметношћу у нашој држави", поручила је министарка Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг