Вести

Гојковић о пројекту Престоница културе Србије 2023. године

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић истакла је, током посете општини Аранђеловац, да је Министарство културе и информисања објавило конкурс Престоница културе Србије 2023. године и позвала све градове и општине да учествују у овом веома важном конкурсу.

''То је најважнији и нови пројекат Министарства културе и информисања. Видећемо да ли ће и општина Аранђеловац одлучити да учествује у овој првој години избора Престоница културе Србије'', истакла је Гојковић.

Гојковић се у Аранђеловцу састала са председником општине Бојаном Радовићем, а посетила је Народни музеј и парк Буковичке бање.

Гојковић је истакла да овај град може да буде изузетно задовољан, јер ће ове године добити значајна средства путем конкурса Министарства културе и информисања.

Један од најважнијих пројеката које је Министарство помогло је осветљење скулптура у парку Буковичке бање, где су изложена дела вајара и керамичара у оквиру манифестације ''Мермер и звуци'', рекла је Гојковић и додала да је са председником општине Бојаном Радовићем разговарала о могућностима сарадње Европске престонице културе Града Новог Сада 2022. године и општине Аранђеловац и манифестације ''Мермер и звуци'', како би једна од скулптура била изложена у Новом Саду.

''На овај начин би се повезала наша традиционална манифестација, која је била изузетно значајна за културу бивше Југославије на међународној мапи културе и Европска престоница културе за 2022. годину'', рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла да је било речи и о могућности да се обнови пројекат који ће предвидети да скулптуре које не нађу своје место у парку или оне које ће бити урађене у будућности у оквиру манифестације буду позајмљене градовима широм Србије.

''Јер оно шта нам сигурно недостаје у лепоти неког простора је уметнички део, јер је скулптура незаменљива у тим лепим природним или другачијим просторима широм градова'', констатовала је Гојковић.

Гојковић је нагласила да је потребна храброст у доба пандемије водити Министарство културе и информисања и суочити се са тим да је култура, уз здравље и економију, сигурно једна од важних области које је пандемија покушала потпуно да уништи.

''Једна од жртава је свакако култура. Али убеђена сам да смо доста урадили. Једна смо од ретких држава у којима позоришта, галерије, биоскопи несметано раде'', рекла је Гојковић.

''Храброст је и открити аномалије из прошлости јер када хоћете нешто да мењате и ако хоћете да се борите са проблемима, онда увек има отпора. Отпора у друштву, ближем или даљем окружењу'', рекла је Гојковић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг