Вести

Гојковић: Општина Кнић показатељ важности децентрализације културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је општину Кнић, где је обишла радове на реконструкцији Дома културе, који су започети средствима добијеним на конкурсу "Градови у фокусу" Министарства културе и информисања.

Гојковић је истакла да је та општина показатељ да је децентрализација културе важна како би сва места у Србији имала инфраструктуру и садржаје у области културе, и нагласила да је значајно да се искористе потенцијали сваке општине и да је посебно важно повезати туризам и културу.

Гојковић је, изразивши задовољство током радова, подсетила на то да су потребна додатна средства како би се реконструкција завршила и ова установа постала место свеобухватне културе у Книћу, због чега је општина конкурисала са тим пројектом на овогодишњем конкурсу.

Према њеним речима, оно што је потребно Книћу, потребно је и свим мањим срединама у нашој држави, а то је да постоје програми и садржаји који ће омогућити да грађани, посебно млади, остану тамо где су рођени и добију могућност за запошљавање.

Гојковић је напоменула да је Србија посвећена очувању и неговању културе сећања, због чега је важно подизање споменика, снимање филмова о деловима наше историје, као и да се и на тај начин покушава спојити култура и туризам, што је одавно у свету просто нераздвојиво.

Потпредседница Владе је, заједно са представницима Општине Кнић, обишла и Дом културе у Гружи, за чије су радове на реконструкцији обезбеђена средства из буџета Општине Кнић, као и манастир Каменац, који је под заштитом Завода за споменике културе Крагујевац од 1969. године.

 

 

Извор: Танјуг