Вести

Гојковић отворила изложбу "Тајне вредности"

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу под називом "Трајне вредности" у Галерији Матице српске, и том приликом истакла дa je поставка добар пример успешне сарадње културе и привреде, коју су препознали и у дело спровели Галерија и друштвено одговорна организација.

"Пред нама је изложба 80 слика од 64 аутора, одабраних из богате колекције "ДДОР Нови Сад" осигурања. Додатну занимљивост изложби даје то што ће публика од вечерас моћи да види вредна дела која су до сада само ретки и привилеговани имали могућност да погледају", напоменула је Гојковић и додала да колекцију чине и дела чувених српских сликара, Милана Коњовића, Миће Поповића, Оље Ивањицки и Бошка Петровића као и радови још многих афирмисаних и мање познатих аутора.

Гојковић је истакла важност те изложбе будући да су на тај начин одабрани примерци из таквих колекција доступни јавности.

"С једне стране, публика добија прилику да ужива у монументалним делима, док с друге стране организације и појединци показују одговорност према својој заједници. Ова изложба потврђује да је улагање у културу и уметност заправо инвестиција у бољи квалитет живота", нагласила је Гојковић.

Гојковић је оценила да бригу о културном наслеђу на адекватан начин могу и треба да исказују и друге организације, удружења и појединци, као што је то случај са колекцијом чији је део изложен у Галерији Матице српске, доприносећи на тај начин лепшој садашњости и бољој будућности.

"Овде је прилика да истакнем и изузетну важност установа културе које воде рачуна о културном наслеђу. Вечерас се налазимо у једној од наших најважнијих и најрепрезентативнијих. Не само бављењем својом основном функцијом, већ и разноврсним програмима и бројним активностима, укључујући међународну сарадњу, Галерија Матице српске постала је синоним за место на које и љубитељи уметности и они који то постану након посете овом Музеју, долазе са надом и знатижељом, а одлазе испуњени и задовољни", истакла је Гојковић.

Гојковић је скренула пажњу на чињеницу да вечерашња изложба подиже свест о значају културног наслеђа и обавези свих нас да оно буде чувано, те да је представљање културног блага јавности, инструмент и за привлачење и стварање нове публике.

 "Културна дешавања попут овог доказују да мера успеха у савременој економији одавно није само профит и број клијената, већ и брига за ширу заједницу. Препознајући њен значај и улогу, Министарство културе и информисања пружило је пуну подршку овој изложби. Надам се да ће ово бити подстицај и другим институцијама и организацијама за стварање уметничких колекција, али и за обнову задужбинарства и меценства, као значајног вида подршке талентованим и неафирмисаним ауторима. То је добар начин да заједно, у духу вечерашње поставке, стварамо "Трајне вреднсоти"", закључила је Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг