Вести

Гојковић: Потенцијал за интензивирање културне сарадње са Словачком

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и амбасадор Словачке Републике Федор Росоха истакли су да две земље имају традиционално добре односе и да су спремне да их развијају и у будућности на свим пољима.

Гојковић је нагласила да је за нас важна подршка Словачке на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, при чему је изразила захвалност тој земљи на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на подршци у преговорима Београда и Приштине.

На састанку је истакнуто да постоји простор да се односи Србије и Словачке у области културе интензивирају и обогате новим садржајима.

Росоха је упознао Гојковић са пројектом у оквиру коjeг би следеће године у Београду и Новом Саду била представљена култура и традиција Словачке изложбама, наступима словачких музичких група, али и промоцијом традиционалне словачке кухиње.

Амбасадор је оценио и да је важно да се наредне године, поводом 30 година од оснивања Вишеградске групе, организују културни садржаји.

Потпредседница Владе је исказала подршку реализацији ових пројеката, чиме се јачају културне везе између два народа, при чему је нагласила важност сарадње у области превођења и издаваштва, посебно имајући у виду да се следеће године обележава 60 година од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

 

 

 

Извор: Танјуг