Вести

Гојковић: Ризици и претње по безбедност грађана захтевају проглашење ванредног стања

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић одговорила је данас на захтев неколико посланика да се сазове седница парламента на којој би се потврдила одлука о ванредном стању.

Гојковић је цитирала неколико ставова, члана 200 Устава Србије у којима се, између осталог, наводи, да се одлуке потврђују чим скупштина буде у могућности да се састане.

Гојковић је објаснила да су председник Републике Александар Вучић и председница Владе Ане Брнабић, а на основу процене ризика по безбедност грађана, коју је доставио министар одбране, 15.марта упутили парламенту заједнички предлог да Народна скупштина прогласи ванредно стање због ширења заразне болести “Covid-19“.

Председница парламента рекла је, имајући у виду епидемиолошку ситуацију и препоруку да се не сазивају и одржавају скупови који укључују више од 50 људи, предложила да такву одлуку заједно донесу председник скупштине, владе и председник Републике, и то се догодило 15.марта.

“Разлог за доношење ове одлуке лежи у чињеници да даље ширење на територији Републике Србије заразне болести “Covid-19“, чију је пандемију прогласила Светска здравствена организација, представља јавну опасност која угрожава опстанак државе и њених грађана”, навела је Гојковић.

Гојковић је подсетила да члан 200 Устава Србије предвиђа да када Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

Члан 200 став 8 Устава Србије прецизира, како је рекла Гојковић, да када одлуку о ванредном стању није донела Народна скупштина, Народна скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

“Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања”, цитирала је Гојковић.

Исто важи и када је реч о мерама којима се одступа од људских и мањинских права - дакле Влада је дужна да их поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

У супротном, мере одступања престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Гојковић је навела да даље ширење заразне болести “Covid-19“ може значајно да угрози здравље шире популације становништва и нормално одвијање живота у Србији, функционисање институција, јавних служби и привреде, тако да ризици и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана захтевају проглашење ванредног стања.

 

 

 

Извор: Танјуг