Вести

Гојковић: Србија је посвећена заштити светске културне баштине

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић разговарала је са председником Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском Гораном Милашиновићем.

Гојковић и Милашиновић су разговарали о сарадњи у области културе са Унеском, истакли да је Србија веома посвећена заштити светске културне баштине и да је заштита културног наслеђа изузетно важна за очувања националног идентитета.

Гојковић и Милашиновић нагласили су изузетну важност заштите и очување наше баштине на Косову и Метохији и сагласили се да ће Србија наставити да улаже напоре у конзервацију споменика културе на овој територији, а посебно споменика на листи светске баштине у опасности.

На састанку је указано да је до сада Србија уписала четири елемента на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа и истакнуто да је важно да Србија настави активности на том пољу. Наглашено је и да Србија води посебну бригу о очувању нематеријалног културног наслеђа, као и да је у национални регистар нематеријалног културног наслеђа  уписан 51 елеменaт нематеријалног културног наслеђа.

Гојковић и Милашиновић разговарали су о координацији и даљим корацима спровођења ратификованих конвенција о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара, као и конвенција о заштити светске културне и природне баштине и о очувању нематеријалног културног наслеђа, потом хашке конвенције и других.

На састанку је било речи о предстојећем обележавању 150 година од рођења Јована Дучића у сарадњи са Библиотеком Матице српске 2021. године, као и обележавању 150 година од рођења Надежде Петровић 2023. године са Уметничком галеријом „Надежда Петровић“ из Чачка, у оквиру Унескових прослава годишњица рођења или смрти еминентних личности.

Гојковић и Милашиновић разговарали су и о сарадњи у области информисања са Унеском, посебно у области медијске писмености и предстојећим активностима на том пољу.

 

 

 

Извор: Танјуг