Вести

Гојковић: Важност очувања и неговања културног богатства

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као изасланица председника Републике Србије Александра Вучића, присуствовала је данас обележавању славе манастира Преподобног Прохора Пчињског и завршној церемонији прославе великог јубилеја – 950 година постојања манастира.

Гојковић је том приликом указала на важност очувања и неговања националног културног богатства, као и континуиране подршке у заштити културног и духовног наслеђа, које је током историје одиграло кључну улогу у опстанку српске традиције и идентитета, са циљем да се богата баштина пренесе будућим генерацијама.

Историја наше цркве, како је подвукла, уједно је сведочанство о бићу и борби за одржање српског народа, очувању његове вере, језика, културе и државе.

Зато је и данас, када се суочавамо са савременим изазовима, заједнички рад државе и цркве од огромног значаја. Црква и држава, свака са својом мисијом и дужношћу, имају обавезу очувања светосавских вредности, као чврстог темеља националног и духовног јединства, ради напретка у свим областима живота, поручила је Гојковић, која је на свечаној церемонији примила Грамату Епархије врањске.

Грамата коју сам примила у име Министарства културе и информисања има велики симболички значај и обавезује да и у времену пред нама, свесни важности очувања културног наслеђа, посвећено помажемо опстанак и обнову манастира и цркава, као и њихове културне и духовне делатности, напоменула је потпредседница Владе.

Гојковић је истакла важност постојања манастира као сведока трајања нашег народа, државе и цркве на тим просторима.

На читавом свету, како је нагласила, нема много споменика културе као што је овај манастир, који могу истовремено да се похвале скоро миленијумским постојањем, континуираним духовним животом и великим значајем који имају за целокупно културно наслеђе једног народа.

Гојковић је додала да је Српска православна црква дала значајан допринос светској хришћанској духовној и културној баштини неизмерном лепотом манастира и цркава, као и богатством икона и фресака.

Према њеним речима, овај средњовековни бисер, на шумовитим обронцима Козјака, својом историјом сведочи и о бурним временима кроз која је пролазио заједно са својим народом.

Разаран, пустошен, уништаван, а потом обнављан захваљујући жељи и залагању верника, нашег народа, цркве и државе, увек је био и остао снажан духовни и културни центар, закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг