Вести

Гојковић: Велики значај регионалне сарадње у области културе током пандемије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла je да је у превазилажењу ефеката пандемије коронавируса у области културе важно да се размотри и осмисли модел регионалног приступа.

Гојковић је, отварајући онлајн регионалну конференцију "Култура у доба пандемије", указала на то да је од самог почетка ове кризе било јасно да та опасност не познаје националне границе и да ће одговор морати да буде координисан како на регионалном, тако и на ширем међународном плану.

Гојковић је, наводећи да ће култура бити међу оним областима које ће трпети велике последице, нагласила да ће и ова конференција допринети квалитетном одговору на питање како регионална сарадња може помоћи да сачувамо културу од изазова и опасности којима је изложена.

Потпредседница Владе је додала да је први корак ка томе међусобно представљање најбољих пракси и најзначајнијих  искустава у погледу мера које свако предузима у својој земљи.

Сматрам да ћемо на тај начин, како је додала, не само једни другима пружити значајну помоћ у актуелним околностима, већ да ћемо овим путем још једном афирмисати вредност регионалне сарадње.

Дубоко верујем да је то у дугорочном интересу свих нас, посебно имајући у виду да ћемо се са последицама пандемије вероватно суочавати и након што савладамо непосредну опасност по животе људи, нагласила је Гојковић.

Гојковић је учеснике конференције упознала са активностима које је Влада Србије предузела у борби против пандемије у домену културе, уз напомену да су плате у установама културе остале на истом нивоу као и пре пандемије, да су започети конкурси реализовани и да је самосталним уметницима дата новчана помоћ.

Поред оваквих мера, како је додала, важно је разумети да подршку култури не представљају само материјална улагања, која су наравно неопходна, већ и стварање могућности да она настави са активностима.

Зато смо се изборили да установе културе и поред тешких услова наставе са радом у оном обиму који је могућ уз поштовање епидемијских мера, навела је Гојковић.

Према њеним речима, од посебног значаја је чињеница да је за наредну годину увећан буџет за културу Републике Србије, који је добио и развојни карактер.

Другим речима, улагање у културу представља не трошак, већ инвестицију у будућност, нагласила је потпредседница Владе, поручивши да се, сабирајући досадашња искуства у борби са пандемијом, могу издвојити две поуке.

Прва је, како је прецизирала, да се директна помоћ култури мора посматрати као веома добра инвестиција, а друга, да појачани процеси дигитализације врше снажан утицај и на садржину и на начин представљања културне продукције.

Гојковић је напоменула да је пандемија подстакла убрзану дигитализацију културних садржаја иако је јасно да виртуелни садржаји не могу да преузму на себе улогу културног представљања.

Гојковић је рекла да је искуство показало да, уз посвећен рад на представљању и културне баштине и савременог стваралаштва, дигитализација привремено задовољава културне потребе у време епидемије, али и ствара још већу потребу за културом, као и нову публику.

Још једном полазећи управо од оваквих искустава сматрамо да корисни ефекти ових активности могу бити још више оснажени када се предузимају на регионалном плану, посебно имајући у виду истовремено блискост и сличности наших култура, као и неговање богатства разлика међу њима, истакла је потпредседница Владе.

Гојковић је закључила да морамо да усмеримо фокус на идентификовање нових могућности за културну продукцију, дистрибуцију и потрошњу културних добара и услуга.

 

 

Извор: Танјуг