Вести

Гојковић: Заштитник да брани новинарке и политичарке

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је током разговора о закону о родној равноправости у Скупштини Србије, у оквиру расправе о извештају Заштитника грађана за 2018. годину, да није чула да је омбудсман бранио жене које се баве политиком или новинарке када добијају различите увреде.

Као пример навела је гостовање председника Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића код Миње Милетић на Н1 телевизији, рекавши да је његова комуникација била испод сваког нивоа политичара који, како каже, заговара грађанске вредности и родну равноправност.

“Када би Сергеј Трифуновић рекао неком мушкарцу, имаш то негде да прочиташ, или да говори о приватном животу новинара? То се дешавало у интервју и нико није реаговао. Да се тако неко из СНС понашао према новинарки, ми бисмо висили”, оценила је Гојковић.

Она је приметила да је Милетићева у том интервјуу понижавана на “мачо начин”.

“Да не кажем какав је однос Трифуновић показао и према женама које се баве политиком”, рекла је Гојковић и подсетила да је и сама била вређана што од ванпарламентарних странака, што од оних који су у парламенту, те да је чак била и физички нападнута.

Она је Заштитнику грађана, Зорану Пашалићу, поручила да би требало да обрати пажњу и шта медији пишу о женама које се баве политиком, наводећи да се у најбољем случају коментарише како се облаче.

“Једва чекам да видим чланке о томе шта облачи Ðорђе Вукадиновић, и код ког фризера иде, и да ли се фризира у Београду или у Новом Саду, и да ли је одговарајућег здравственог стања. Када не одговорите на тако лична питања, онда вам неко напакује у следећем броју аферу, на пример, Ðорђе Вукадиновић је у другом стању”, казала је Гојковић.

Како каже, то је данашњи начин комуникације медија са женама. Поједини медији, наставља Гојковић, задиру у приватан живот, измишљају партнере, љубавнике, да сте трудни…

“То је ниво о којем треба отворено да причамо. Морамо уз вашу помоћ да мењамо свест”, рекла је Гојковић и додала да је њој испод нивоа да демантује такве измишљотине.

Такође, указала је да Пашалић није реаговао ни када су медијском стручњаку, а некадашњем саветнику председника Бориса Тадића, Небојши Крстићу пет пута укидали налог на твитеру, јер се, појединим твитерашима, није свидело оно што пише.

“Нисам чула да је он осиони човек, да је ширио мржњу преко друштвених мрежа, да је неког угрожавао својом слободом изражавања. Како је то могуће да му одређена група људе које он иритира својим ставовима већ пети пут укида налог са својим неистинама”, питала је Гојковић.

Она је додала да би омбудсман требало да се позабави и физичким малтретирањем новинарки и хајки на Гордану Узелац, Мару Драговић и Барбару Животић.

 

 

Извор: Танјуг