Вести

Гујон: Срби имају чиме да се поносе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је за РТС да ће заједно са тимом са којим ради дати све од себе да се побољша имиџ Србије у свету кроз све више секторских активности. Циљ Канцеларије је да утиче на земље које су нам партнери, а које нам у политичком смислу нису баш наклоњене, да буду мање искључиве и пристрасне у односима према Србији, истакао је Гујон.

Влада Србије именовала је политичара и оснивача француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово", Арноа Гујона на место директора Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Задатак канцеларије је да се домаћој и страној јавности промовишу државни интереси кроз презентовање националних вредности и циљева Србије.

Гујон је рекао да су у модерним политичким организацијама надлежности углавном подељене.

"Важна је комплементарност, важно је да сви раде заједно ка постизању сличних циљева. Поготово када је јавна и културна дипломатија у питању где то захтева заправо више секторске активности. Ми ћемо у том погледу тесно сарађивати и са Министарством спољних послова Србије као и са Министарством културе“, истакао је Гујон.

 

Први пројекат Канцеларије

Одговарајући на питање који ће бити први пројекат, Гујон је рекао да је његов тим заправо већ почео са тим пројектом. Први пројекат је, како додаје, да се успостави ефикасна дигитална дипломатија - да одмах можемо да реагујемо када се нешто деси у Србији или у свету, а тиче се Србије.

"То смо почели са резолуцијом о Сребреници где смо објавили ауторски текст у најчитанијем француском дневном листу "Фигароу", који је био најчитанији тог дана на том порталу и у тим новинама. Такође смо пратили активности председника у Њујорку на енглеском језику, реаговали на нападе. Пласирали смо одређене информације, на пример мапу коју је РТС приказао о земљама које су подржале нашу државу, њих 107 су стале уз Србију, односно уз истину и то је била важна ствар. То је први задатак, биће их још много“, објаснио је Гујон.

 

Скупови, изложбе, документарци

Сматра да је много тога пропуштено 90-тих година, "баш тада када је ратна и пропагандна машинерија покренута на западу против Србије, а данас осећамо и даље одјеке те пропаганде“.

"Али никад није касно, ми ћемо да радимо кроз више активности, не само на интернету где је данас важно да реагујемо чим се нешто деси, него и да проактивно делујемо, да ми сами нудимо материјал и да кроз разне догађаје, било да се ради о стручним скуповима, о изложбама, о документарцима, представимо српску културу, да представимо уметност, да представимо допринос појединих Срба у областима уметности, спорта, науке", подвукао је Гујон.

 

Срби имају чиме да се поносе

Према његовим речима, Срби имају чиме да се поносе, са својом историјом, са својом културом, са својим људима, а то треба и цео свет да зна и да свако ко жели да дође до истине у вези са историјским догађајима на овим просторима и у вези са далеком историјом, а у вези са недавним догађајима - може да дође до те истине, да може да дође до тих података на страним језицима.

"Имамо пуно података, историјских чињеница које су, нажалост, тешко доступне широј светској јавности. Ми ћемо чинити све те документе доступнијим него што су сада“, најавио је Гујон.

 

Хоће ли бити капацитета да се одговори на задатке

"Ова Канцеларија је основана јаком политичком вољом председника Србије Александра Вучића и премијера Милоша Вучевића и желим да се њима захвалим на огромној подршци и великом поверењу, пошто је задатак велики, захтеван, изазован", рекао је Гујон.

Гујон додаје да баш такве задатке воли да испуњава.

"Заједно са тимом који сада стварамо, ми ћемо да дамо све од себе да побољшамо имиџ Србије у свету, да пратимо и да представимо Србију, њене интересе и њену културу у свету кроз више секторских активности и почели смо са радом већ прошле недеље, наставићемо пуном паром, имаћемо јаку подршку, сигуран сам у то, шире јавности у Србији и међу свим Србима где год да живе, зато што је ово заиста државни и национални интерес", подвукао је Гујон.

 

О Србима који су ван граница Србије

Гујон је напоменуо да је био директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, тако да је упознао наше људе који живе у свету и који дају огроман допринос у свим тим областима, тако да контакти постоје.

"Оно што је важно напоменути у вези са дијаспором је то да су то људи који разумеју не само страни језик, већ страни менталитет. И то је тај важан део наше Канцеларије за јавну и културну дипломатију, да умемо да оно што је нама важно представимо на начин како страна јавност, странац, Американац, Немац, Француз, Рус, Кинез, може да нас разуме" навео је Гујон.

Додао је да је циљ Канцеларије да наше пријатељске земље сутра буду још већи пријатељи и да земље који су сада партнери, али које нам у политичком смислу нису баш наклоњене - да буду мање искључиве и мање пристрасне у својим односима према Републици Србије.

 

Успешност рада Канцеларије

Успешност рада Канцеларије ћемо мерити бројем посетилаца на нашим догађајима у свету, бројем чланака на страним језицима, у страним медијима, рекао је Гујон.

"Ми ћемо то мерити на крају крајева тако што ћемо видети да се понашање одређених чинилаца на јавном нивоу у свету мења на боље за Србију - ми ћемо бити ту као Канцеларија за јавну и културну дипломатију у служби Србије, њене владе и њеног председника", истиче Гујон.

"Ми ћемо бити веома транспарентни, свака активност ће бити приказана. То се финансира новцима грађана Србије и то је важно да људи знају шта се ради и како се ради. Тако ћемо имати и медијске наступе, да представимо планове, програм и резултате на друштвеним мрежама на дневном нивоу. То је наша дужност", закључио је Гујон.

 

 

Извор: РТС 1