Вести

Истина којом је Српски телеграф погодио неке много боли

Дарко Глишић

председник Извршног одбора Српске напредне странке

Најоштрије осуђујем напад на главног уредника Српског телеграфа Милана Лађевића, те је поручио да је Српски телеграф истином погодио многе.

"Најоштрије осуђујем овај напад и апелујем да државни органи у најкраћем року спроведу правди починиоца", рекао је Глишић и додао:

"Не желим ништа да прејудицирам пре него што се открије позадина овог напада али очигледно да истина којом је Српски телеграф погодио неке много боли", истакао је Глишић.

 

Игор Мировић

члан Председништва Српске напредне странке и председник Покрајинске владе

"Пре свега захтевамо од полиције да се што пре пронађе нападач на господина Лађевића. То је део једног, сада већ оркестрираног, миљеа у коме учествују разни опозициони лидери, јер се често позива на освету, на реваншизам, мржњу, на чистке и на атак и они то чине у јавном простору према свима онима који не мисле као они или имају своје ставове. Посебно осетљиво питање је напад на новинаре и уреднике и то је за сваку осуду. Надам се и верујем да ће полиција врло брзо пронаћи починиоца".

 

Златибор Лончар

члан Председништва Српске напредне странке и министар здравља

"После некажњених псовки упућених председнику и претњи његовој деци и породици, ово је нормалан след догађаја, који мора хитно да се санкционише, јер у супротном може да буде још само горе", рекао је Лончар и додао:

"Пуна подршка Лађевићу и свим новинарима који одговорно и професионално раде свој посао, да само тако наставе и да се не обазиру на нападе и провокације, јер то значи да свој посао раде како треба, поручио је Лончар.

 

Синиша Мали

члан Председништва Српске напредне странке и министар финансија

"Најоштрије осуђујем напад на главног уредника Српског телеграфа Милана Лађевића и нападе на све новинаре који професионално обављају свој посао. Медији треба слободно да раде и информишу јавност у једном демократском друштву, и зато су ови напади недопустиви. Нажалост, појединци о којима пишу не могу другачије да се бране од изречене истине, па мисле да ће на тај начин спречити да се она сазна. Позивам надлежне државне органе да хитно реагују и приведу правди починиоца тог гнусног напада, који, уверен сам, неће зауставити да се истина чује", rekao je Мали.

 

Александар Марковић

члан Главног одбора Српске напредне странке и народни посланик

Марковић сматра да је овај напад последица атмосфере у друштву и тога што опозиција на челу са Драганом Ђиласом етикетира новинаре.

"Последица атмосфере насиља коју већ дуго генерише део опозиције предвођен Ђиласом, Јеремићем, Лутовцем и осталима из тог блока. Свакодневно распиривање мржње и позивање на прогон и линч свакога ко се усуди да јавно подржи политику Александра Вучића, на жалост, доводи до оваквих сценарија. Апелујем на надлежне органе да хитно пронађу и процесуирају нападача", поручио је Марковић.

 

Миленко Јованов

потпредседник Главног одбора Српске напредне странке

Како је истакао Јованов, напад на главног уредника нашег листа је директна последица атмосфере линча.

"Прво, најоштрије осуђујем напад на Милана Лађевића. Ово је директна последица атмосфере линча коју својим изјавама стварају Драган Ђилас, Вук Јеремић и њихови функционери. Они својим наступима распирују мржњу и стварају утисак код једног броја људи да је насиље пожељно и прихватљиво.

 

Горан Весић

члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда

Пошто се напад десио у центру града где има велики број сигурносних камера, Весић се нада да ће починилац бити лако идентификован.

"Најважнија ствар је да је Милан добро и да нападач очигледно није успео у својој намери. Пошто се то догодило у центру града и да ту има пуна сигурносних камера, надам се да ће та особа бити идентификована и ухапшена. Оно што се десило Милану говори о дуплим стандардима у српском новинарству.

Весић је додао да напад на уредника нашег листа није вест за тајкунске медије и за њихова удружења новинара.

"То није вест ни за један тајкунски медиј и за њихова удружења новинара, која себе називају независним. Нико од њих неће осудити напад на свог колегу, без обзира шта мислили о томе и какву политичку опцију заговарали. Јер они не само да то неће осудити, него сматрају да је тај напад на њиховог колегу оправдан. И то је ружна и тужна слика српског новинарства. Да се ово десило било ком новинару који ради у тајкунским медијима, не само да га је неко ударио, него само мрко погледао, то би данас била главна вест. О томе би се писало ЕУ и од тога би се правила афера - зашто нападач није ухапшен, ко је послао нападача... Кад се то догоди људима који одговорно раде свој посао, а не желе да  буду у служби опозиције, онда се о томе ћути и то се посматра као нормално и малтене као нешто што је требало да се догоди. Напад на Милана Лађевића то најбоље показује", рекао је Весић.

 

Маја Гојковић

потпредседница Владе и министарка културе и информисања

"Оштро осуђујем напад на главног и одговорног уредника "Српског телеграфа" Милана Лађевића. Овим нападом се наставља кампања агресије на представнике медија која без изузетка и компромиса мора да се заустави. Слобода изражавања и различитост мишљења су темељне вредности нашег друштва које сви треба да уважавамо и поштујемо и зато апелујем на све грађане да се суздрже од вербалних и физичких претњи на новинаре и уреднике медија са чијом се уређивачком политиком не слажу.

Верујем да ће надлежне институције брзо реаговати и да ће се починилац напада на Милана Лађевића у што краћем року открити и привести", рекла је Гојковић.

 

Милош Вучевић

потпредседник Главног Одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада

"Згрожен сам. Такви инциденти су директна рефлексија свакодневних Ђиласових, Јеремићевих, Видојковићевих позива на насиље против политичких неистомишљеника, новинара који откривају њихове крађе и преваре, и свих здраворазумних грађана којима не пада на памет да гласају за ту политичку олош. Апелујем на надлежне државне органе да под хитно реагују, јер ово насиље коначно мора да стане! Подржавам све вас честите новинаре, и свака вам част како се храбро држите док сте све чешћа мета напада оних који хоће моткама и претњама да зауставе истину. Очекујем од целокупне јавности да осуди насиље и инсистира на томе да насилници заврше тамо где им је и место", наводи Вучевић.

 

Јадранка Јоксимовић

интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције

"То је недопустив напад на новинара који, као и сви други напади мора да буде процесуиран. Очекујем да медијска удружења реагују и осуде, а да Радна група за безбедност, у којој су представници тужилаштва и МУП-а и медијских удружења новинара коју смо формирали у складу са новом медијском стратегијом, тај случај унесе у евиденцију и да свако уради свој део посла", поручила је Јоксимовић.

 

Никола Селаковић

члан Председништва и министар спољних послова Србије 

Селаковић истиче да држава има нулту толеранцију када је реч о нападима на новинаре.

Србија има нулту толеранцију када је реч о нападима на новинаре. Без обзира о коме је реч, надлежни државни органи поступају са максималном хитношћу у случајевима угрожавања безбедности новинара.

"Захваљујући и личном ангажовању председнице Владе Србије Ане Брнабић и чињеници да је она у редовном непосредном контакту са новинарским удружењима, полицијом, тужилаштвом и другим надлежним организацијама и институцијама, развили смо одлучан и ефикасан систем да као држава одговоримо на сваку претњу ове врсте.

Сваки насртај на новинаре, на људе који су живот посветили борби за јавни интерес, биће третиран са највећом бригом и озбиљношћу", изјавио је Селаковић. 

 

Ирена Вујовић 

чланица Председништва Српске напредне странке и министарка заштите животне средине

Вујовић је осудила напад на главног уредника Српског телеграфа Милана Лађевића, истичући да су физички напади, претње и застрашивање новинара недопустиви.

"Ничија безбедност не сме да буде угрожена због бављења јавним послом. Новинари морају да буду заштићени, као и сви остали грађани Србије. Већ дуже време се у Србији креира атмосфера линча оних који не мисле како би неки желели, али овакви притисци на медије су апсолутно недопустиви у демократском друштву", рекла је Вујовић.

 

Сандра Божић

члан Главног одбора Српске напредне странке

Напад на новинаре увек је напад на слободно друштво, на демократију, на слободу говора, на суштинске темеље сваког модерног друштва. Свако ко не осуди тако нешто саучесник је у урушавању принципа једнакости, урушавању друштвене обавезе да заштити појединца и омогући му све гарантоване слободе. Новинари су увек били темељ ове борбе и зато оштро осуђујем сваки напад на ову професију и дајем подршку Милану Лађевићу да настави да без компромиса указује на све друштвене аномалије и буде оно што му професионални принципи налажу - чувар интереса јавности.

 

 

  

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА