Вести

Ј. Јоксимовић: Извештај о напретку и економски пакет у важном тренутку

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је данас у Влади Србије министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић годишњи извештај Европске комисије о Србији за 2020. годину, као и Економско-инвестициони план за Западни Балкан, које је Европска комисија данас усвојила.

Овогодишње представљање Извештаја о напретку праћено је упоредним представљањем најављеног Економско-инвестиционог плана, који је припремљен с намером да осигура одржив и стабилан развој региона, у околностима унапређене методологије проширења и кризе која је настала као последица актуелне пандемије коронавируса, како би се подржао његов економски и друштвени развој.   

Годишњи извештај је кључни документ који оцењује спровођење суштинских реформи у Србији и садржи јасније и прецизније препоруке и смернице о следећим корацима да би Србија брзо напредовала на путу приступања ЕУ, у складу са унапређеном методологијом проширења.   

Економско-инвестициони план за Западни Балкан утврђује знатан инвестициони пакет који обезбеђује чак девет милијарди евра бесповратних средстава за регион. Подржаће одрживу повезаност, људски капитал, конкурентност и инклузивни раст, као и двојну зелену и дигиталну транзицију.  

Mинистар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да постоји потребна политичка воља Владе да најважнија и кровна политичка питања из процеса приступања ЕУ буду дефинисана у контексту најширег друштвеног консензуса и да ће нова Влада имати програмски курс којим ће се наставити убрзани процес реформи, које су неопходне у процесу напредовања ка чланству у Унији.

Јоксимовић је истакла да „европске вредности за које је српско друштво већински опредељено јасно показују да политика европских интеграција представља кровну политику Републике Србије, коју Влада и Председник Републике Србије кохерентно спроводе“.   

„Такав напредак и опредељење грађана јесте најважнији резултат досадашњег процеса приступања Србије ЕУ и постигнуће које садашња Влада оставља у наслеђе наредној, као значајно остварење, јер су политички и економски критеријуми приступања Унији постали стандарди и мерила којима грађани оцењују напредак у побољшању свог животног стандарда, личне добробити и повећања одрживих могућности за свакога”, поручила је Јоксимовић.   

Јоксимовић је додала да Извештај констатује да је Србија остала посвећена процесу приступања ЕУ и да спроводи неопходне реформе. Брзина реформи у појединим областима се разликује, што је очекивано, с обзиром на њихову комплексност, али је значајно да нема назадовања ни у једној области. Пажљиво ћемо анализирати све критике и препоруке, и тамо где има објективних кашњења убрзати реформе, рекла је Јоксимовић.   

„Извештај у већини области константује напредак и постигнути ниво напретка омогућава даље отварање преговарачких поглавља, уз разумевање да се још није уобличила примена нове методологије на преговарачки процес Србије“, рекла је Јоксимовић.   

 

 

 

Извор: Танјуг