Вести

Ј. Јоксимовић: Србија преговара по најзахтевнијим критеријумима

Министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, уверена је да ће значајни елементи онога што је урађено у области владавине права за последњих годину дана ући у Извештај ЕK о напретку који се очекује почетком октобра.

Зато је изненађена изјавом немачког амбасадора Томаса Шиба који је рекао да је она у праву да Србија има пет спремних поглавља, али да није рекла да отварање зависи од напретка у кључним поглављима владавине права.

Јоксимовић је рекла да, ако ико стално наглашава колико по стриктној и захтевној методологији преговара Србија, то је она.

Навела је да се годинама бори за отварање сваког поглавља, и да зна колико је важна процена о напретку у области владавине права.

Јоксимовић је рекла да је изненађена том изјавом амбасадора са којим, наводи, иначе, врло коректно и конструктивно сарађује годинама на промоцији европског пута Србије, као и билатералне развојне сарадње Србије и Немачке

"Свако од 18 поглавља које смо отворили, отворени су јер је било нотирано да је било напретка у владавини права", рекла Јоксимовић.

Зна, наводи, врло добро како су изгледали годишњи Извештаји о напретку уназад неколико година, као и то да је и у јуну неформални извештај давао доста елемената за отварање поглавља, иако се то није десило.

"Али, добро, и тада сам рекла да смо разумели политичку поруку и да идемо даље, још брже и посвећеније у реформе", рекла је Јоксимовић.

Зна, додаје, да и сада, током немачког председавања до краја године, има значајних елемената за које је сигурна да ће ући у Извештај о напретку за последњих годину дана.

Ти елементи су, наводи, усвајање Медијске стратегије у јануару и израда Акционог плана за њену примену у мају, као и ступања на снагу од 1. септембра Закона о спречавању корупције.

Додала је да смо у јулу ревидирали и акционе планове за кључна поглавља 23 и 24, што је, наглашава, показатељ озбиљног приступа динамици и активностима у овој области.

"Прихватили смо и реализовали међустраначки дијалог уз посредовање европских парламентараца, имплементиране су препоруке ОДИХР у погледу изборних правила, обновљен је дијалог између Београда и Приштине на високом политичком и техничком нивоу, и читав низ активности из поглавља 24 које се тиче безбедности, борбе против организованог криминала и тако даље", рекла Јоксимовић.

Верује да ће се све ово наћи у предстојећем Извештају ЕK који се очекује почетком октобра, и да ће онда државе чланице анализирати да ли има напретка у поглављима 23 и 24, као предуслов за отварање нових поглавља.

Наравно, каже, оцењиваће се и поглавље 35 које прати имплементацију обавеза из Бриселског споразума.

Јоксимовић је рекла да наравно, пред новим сазивом парламента и посао усвајања уставних амандмана на којима се радило са свим заинтересованим странама више од годину дана и који су добили позитивну оцену Венецијанске комисије.

"Дакле, итекако смо активни и спремни на још већи рад јер то пре свега очекују грађани Србије", закључује Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг