Вести

Јоксимовић: Извештај ЕК објективан у приказу стања у Србији

Извештај Европске комисије о Србији за 2021. годину у највећој мери на објективан начин говори о ономе што је урађено, добро нотира постигнуто и указује где су кашњења и у ком правцу треба да идемо, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на представљању овог извештаја пословној заједници у Привредној комори Србије (ПКС).

Јоксимовић је нагласила да је веома важно да пословна заједница коју окупља Привредна комора Србије буде укључена у процес преговора али и анализе извештаја.

Истакла је да се процес проширења много променио у протеклих пет, шест па и 10 година јер су и другачије околности у Европској унији, а много промена је донела и пандемија, па је када се све то има у виду Србија добро опстала на том путу и усред пандемије прихватила нова правила игре уведена новом методологијом.

''Након извештаја сам чула доста интерпретација разних дежурних критичара да извештај иако је позитиван није објективан јер то, како су рекли, ради комесар који је наклоњен Србији. Међутим, морам рећи да је овај извештај први пут урађен по захтевима и критеријумима нове методологије, а она налаже да се у његову припрему знатно више укључе земље чланице и дају кључне доприносе за све релевантне критеријуме који онда пролазе консултације у Европској комисији", рекла је Јоксимовић.

Када је реч о економским критеријумима, истакла је да је ту важан кластер два који садржи чак девет поглавља, међу којима су политика конкуренције, слободно кретање робе капитала, радника, заштита потрошача и јавног здравља, али да је и све важнији кластер четири који се односи на зелену агенду, дигитализацију, транспорт, заштиту животне средине, климатске промена и енергетику.

Према њеним речима, пуно је урађено на кластеру четири, који је спреман за отварање.

 

 

Извор: Танјуг