Вести

Јоксимовић: Наш европски пут се не доводи у питање

Очигледно нису сунчани дани за политику проширења, јер су облаци на европском хоризонту политике проширења последица многобројних унутрашњих, међуинституционалних и међудржавних репозиционирања, али се европски пут Србије не доводи у питање, рекла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Па некако, сматра Јоксимовић, политика проширења трпи неправедно, а онда трпе грађани земаља које су у процесу или чекају на отпочињање преговора.

Јоксимовић је тако одговорила на питање да ли је после одлуке ЕУ да не отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом проширење Уније "мртво".

Јоксимовић напомиње да Србија искрено подржава европске интеграције земаља у региону, због интереса грађана који заслужују бољу будућност и одрживи развој.

"Али свакако очекујем да се одблокира ово исклизнуће из шина политике проширења и да се ЕУ окрене јачању свих капацитета. Онако како је Кредибилна стратегија проширења из 2018. предвидела и која је остављена као легат новој Европској комисији", рекла је Јоксимовић.

Упитана шта нас очекује у наставку ЕУ интеграција, она истиче да Србија наставља свој пут приступајуће државе.

Јоксимовић оцењује да је Србија дубоко напредовала у процесу преговора и реформи и подсећа да је отворила скоро половину поглавља, као и да ради на критеријумима за привремено затварање.

Напомиње да се не доводи у питање европски пут Србије.

"Динамика је таква каква је, навикли смо и не жалимо се, али ми смо озбиљни, у нашем је интересу да утврђену политику реформи и политичке и економске сарадње са ЕУ спроводимо. Исту кредибилност у поступању очекујемо од европских партнера", рекла је Јоксимовић.

На питање да ли очекује да до краја године Србија отвори нова поглавља, министар за европске интеграције рекла је да је финско председавање промотивно у погледу проширења.

"Државе чланице очекују тзв. нон пејпр о стању спровођења обавеза из акционог плана за поглавља 23 и 24, на основу којих доносе одлуку о новим поглављима", указала је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да је Србија направила озбиљне кораке у области владавине права - предлог медијске стратегије, дијалога о изборним условима, у области система борбе против корупције.

Тако да, како је навела, очекује позитивну одлуку о отварању нових поглавља, "видећемо колико".

Јоксимовић је истакла да Србија има припремљене четири преговарачке позиције за поглавља 2 (слобода кретања радника), 4 (слободно кретање капитала), 14 (транспорт) и 21 (трансевропске мреже).

 

 

 

Извор: Танјуг