Вести

Јоксимовић: Нетачно и неупућено о животној средини

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је да је изненађујуће колико су нетачно и прилично неупућено о процесима који се одвијају у Европи и свету, али и у Србији, данашњи учесници, тротоарског разумевања животне средине, послали поруке и захтеве.

"Или је у питању лош превод сличних програма, јер се данас у свим озбиљним еколошким покретима не говори о борби за заштиту животне средине, него за обнављање и очување здравља животне средине", указала је Јоксимовић поводом данашњег протеста у Београду такозваног "еколошког устанка".

Јоксимовић је оценила да је захтев за свеобухватни одрживи развој такође веома лоше срочен, јер је одрживи развој по дефиницији свеобухватан, али је важно његово свеобухватно спровођење.

"А управо то Србија уназад неколико година активно спроводи, кроз политику спровођења циљева одрживог развоја и Агенде 2030 Уједињених нација и то превасходно у оквиру приступног процеса европских интеграција, усклађујући се са чињеницом да је одрживи развој део политичког оквира Европске уније и наше обавезе из кластера 4, који се тиче зеленог договора, дигитализације и интерконективности", навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетила и да је 2019. године Србија била једна од 47 држава у свету која је поднела Добровољни национални извештај о спровођењу циљева одрживог развоја, као и да га је председник Александар Вучић представио и говорио на Генералној скупштини Уједињених нација.

"Сви пројекти из Плана Србија 2025 које је председник покренуо у синергији са Владом Србије, имају директно остваривање циљева одрживог развоја кроз улагање за постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже, али и у локални економски развој", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је напоменула и да се користе и грантови Европске уније управо за пројекте из Зелене Агенде Европске уније који је Србија активно прихватила.

"Кандидовали смо ове пројекте и за Економско-инвестициони план за Западни Балкан, и сви су усмерени спровођењу неког од 17 циљева одрживог развоја - чиста вода за све, енергетска ефикасност, смањење карбонске производње, али и подизање видљивости и свеобухватног процеса информисања јавности о зеленом одрживом развоју Србије”, рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг