Вести

Јоксимовић: Поглавља 33 и 13 конкретна и важна за Србију

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће Србија данас у Луксембургу отворити поглавље 33 које се тиче финансијских и буџетских одредби и поглавље 13 које се односи на рибарство.

”Сматрам да су мали кораци, али вредни и стални кораци прави рецепт за једну нову позицију и нас и саме ЕУ у погледу проширења. У том смислу ја нисам незадовољна”, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић наглашава да постоји континуирани напредак Србије у процесу приступних преговора, а да су поглавља 33 и 13 "конкретна и важна поглавља”.

”Буџетске и финансијске одредбе су начин на који се ми у овој фази припремамо да чланством у ЕУ учествујемо и у заједничком европском буџету. Наш допринос заједничком европском буџету ће бити, у односу на наш БДП, нешто мањи, али ће зато повлачења из заједничког европског буџета бити нешто већа. То је нарочито у првим годинама чланства важно за укупни развој земље”, објашњава Јоксимовић.

Јоксимовић додаје да ће кроз поглавље 33 Србија припремати административне капацитете у циљу пројектовања учешћа у заједничком европском буџету и повлачења што више доступних фондова.

Кроз рад на поглављу 13 Србија ће кад уђе у ЕУ бити спремна да повлачи новац и из ЕУ фондова намењених обнављању рибљег фонда.

"Све више људи у Србији се бави производњом рибе и зато је врло важно да усвојимо стандарде који се односе на ову област и тиме отворимо могућност за људе који се на прави начин баве рибарством и рибњацима да постану конкурентнији за извоз на европском тржишту и тржишту региона”, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић наглашава да је отварање два нова поглавља добра вест за Србију поготово у ситуацији када се ствари компликују око напретка других земаља региона у процесу проширења док се истовремено и ситуација заоштрава у ЕУ када је реч о политици према миграцијама и проширењу.

"Ми ћемо се потрудити да идемо брже да бисмо отварали по 7- 8 поглавља годишње. Онда би стигли да отворимо сва поглавља до 2021- 2022. године, да уђемо у процес финалних реформи и затварања поглавља и да, ако се убрзамо, стигнемо и ту 2025. годину”, закључила је Јоксимовић.

 

Подршка Луксембурга за напредак Србије

Јоксимовић се састала данас у Луксембургу са шефом дипломатије ове земље Жаном Аселборном који је том приликом дао подршку Србији за убрзање процеса приступања ЕУ и навео да је Србија кључ стабилности у региону, пренела је Јоксимовић.

"Министар спољних послова Луксембурга је показао да је прави пријатељ проширења , добар познавалац прилика у региону и пријатељ Србије”, изјавила је Јоксимовић.

Министар Јоксимовић је са шефом дипломатије Луксембурга разговарала о реформама у Србији, непретку у области владавине права, економској стабилности у земљи и ситуацији у региону.

”Луксембург, као и све друге земље, прате шта се дешава у региону, суштински су заитересовани за стабилност региона и сматрају да је Србија кључна земља која својом и снагом, одговорношћу и капацитетима јесте сидро стабилности у региону”, пренела је Јоксимовић.

Уз уважавање оваквог става, Јоксимовић је у разговору са Аселборном нагласила да је важно и партнерство свих других земаља региона и да Србија не може сама да продукује стабилност ”уколико нема одговора са друге стране”.

”Такође сам апострофирала и значајну улогу ЕУ у том процесу која мора да буде и дубље, али и понекада објективније укључена у цео процес”, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да је затражила и добила подршку Луксембурга за убрзање процеса приближавања ЕУ.

”Имамо подршку Луксембурга. Замолила сам да до краја године, обзиром на све реформе које ћемо у међувремену спровести, за њихову подршку за сва поглавља за која смо спремни и начелно смо добили ту подршку”, каже је Јоксимовић.

Јоксимовић је подвукла да су и министар Аселборн и Луксембург увек били врло позитивни и у погледу Србије и даљег приступног процеса.

 

 

Извор: Танјуг