Вести

Јоксимовић: Пољска подржава проширење и Србију на путу ка Европској унији

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Пољске Рафалом Перлом о наставку преговора Србије о приступању Европској унији, као и о билатералним односима двеју земаља и ситуацији у региону.

Јоксимовић је упознала саговорника са реформским активностима Србије, посебно оним чије спровођење представља кључни елемент за даљи наставак преговора о чланству наше земље у Европску унију.

Навела је да убрзањем реформи неопходних за процес европске интеграције, Влада Србије реализује један од најважнијих стратешких циљева које је себи поставила.

"Посебно радимо на унапређењу стања владавине права, а предложена уставна реформа, вођена најбољим принципима и праксама Европске уније, један је од темељних елемената реформе правосуђа и јачања укупног стања демократије у друштву", нагласила је Јоксимовић.

Зато је, додаје, иницирана и најновија додатна јавна дебата с циљем постизања друштвеног консензуса о овим питањима.

Јоксимовић је информисала пољског амбасадора и о другим активностима у приступном процесу наше земље, који ће се спроводити по начелима нове методологије.

"Очекујемо да се до краја португалског председавања одржи и међувладина конференција у реформисаном, јасно политичком формату, како бисмо заједно са представницима Европске комисије и држава чланица размотрили детаље примене нове методологије", рекла је Јоксимовић.

Посебно је, наглашава, важно да то буде форум на којем ће наши европски партнери на транспарентан и прецизан начин изнети очекивања од Србије у погледу достизања мерила за одвијање преговора.

"Такође, наша Влада имаће прилику да представи оно што је постигнуто, али и своје планове", рекла је Јоксимовић и изразила уверење да ће Пољска као и до сада подржавати европски пут наше земље.

 

 

 

Извор: Танјуг