Вести

Јоксимовић: Савет ЕУ формализовао одлуку о примени нове методологије

Савет Европске уније донео је одлуку да се нова методологија за проширење Уније примени на Србију и Црну Гору, а министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наводи да је то формализовање од раније познате одлуке.

Јоксимовић истиче да је наша земља прва у процесу која је већ прилагодила укупан приступ принципима реформисане методологије.

Јоксимовић наводи да се до краја јуна очекује одржавање политичке Међувладине конференције, као стратешки дијалог са европским партнерима.

"Уколико буде позитивне оцене о реформама у области владавине права, у оквиру неформалног полугодишњег извештаја који ће у другој половни маја бити представљен државама чланицама Европске уније, ми се спремамо да отворимо неки од кластера на којима интензивно радимо", наводи Јоксимовић.

Истиче да је Србија активно и ангажовано прихватила нови приступ, још док се није ни знало како ће она у коначној форми изгледати.

Тиме је, додаје, показано поверење у намере партнера из Европске уније да се политика проширења учини кредибилнијом, као и да се преговарачки процес убрза на јасним и транспарентним критеријумима, кроз оснажено политичко управљање целокупним процесом.

Kада је реч о припремама за преговарање по новој методологији, Јоксимовић наводи да је прво иницирала неке измене у структури самог Министарства за европске интеграције, као и да је структурирала унапређену преговарачку координациону структуру у смислу кластерског приступа.

Поред Kоординације за вођење приступних преговора као највишег политичког тела за координацију процеса приступања измењен је и установљен Тим за подршку приступном процесу.

У односу на кластерску структуру, уведени су координатори за свих шест кластера, који су именовани на предлог ресорних министара из водећих области кластера.

"Тиме смо подигли политичку координацију и одговорност за имплементацију, што и јесте једна од најважнијих нових захтева нове методологије", истиче Јоксимовић.

Додаје да је Влада значајно убрзала активности на спровођењу реформи које утичу на динамику приступних преговора, у складу са својим стратешким плановима.

Јоксимовић подсећа да је Влада јуче усвојила преговарачке позиције за Поглавље 10 - информационо друштво и за Поглавље 19 - социјална политика и запошљавање, оба из кластера 3 који се односи на конкуренцију и инклузиван раст, као и да су формално поднети надлежним институцијама Европске уније.

Према речима Јоксимовић, следећи корак је да Европска комисија представи заједничке позиције држава чланица.

"Интензивно радимо и на испуњењу мерила за поглавље 16 - опорезивање, такође у оквиру кластера 3, да бисмо заокружили све неопходне активности за потпуну припрему за тај кластер", наводи Јоксимовић.

Јоксимовић оцењује да је Србија свим тим активностима јасно показала политичку озбиљност, снажно ангажовање и потпуну и правовремену припремљеност за примену нове методологије.

Истиче да је на томе посебно инсистирала и предано радила, уз подршку и синергију ангажмана председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, посебно у домену интензивирања активности у области владавине права.

 

 

 

 

Извор: Танјуг