Вести

Јоксимовић: Србија конструктиван партнер ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са делегацијом парламента Француске, коју предводи Жак Мер, о Извештају Европске комисије, Европским интеграцијама Србије и сарадњи две државе у том процесу, резултатима рефоми, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Јоксимовић је захвалила на помоћи и подршци коју Француска пружа Србији у процесу приступања. Истакла је да је Србија јасно опредељена да спроводи рефоме којима се, применом европских норми и вредности, модернизују држава и друштво. Посебно је, у том смислу,акцентовала реформе из области владавине права.

Када је о Извештају ЕК о напретку реч, министар је оценила да је Србија урадила више него што је у њему наведено. Рекла је и да ћемо препоруке најозбиљније схватити и применити и да је, генерално позитиван, Извештај потврдио јасну реформску опредељеност наше државе. Стога, она очекује да до краја месеца, када се и завршава председавање Румуније Саветом ЕУ, отворимо најмање два од пет поглавља, за која смо технички спремни.

Јадранка Јоксимовић нагласила је и да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине одлуку о увођењу нелегитимних тарифа на робу из Централне Србије, поновила је да смо опредељени за разговоре ради проналажења одрживог и компромисног решења, али и да друга страна, за разлику од Србије, није учинила ништа од прихваћеног Бриселским споразумом. Министар је потврдила и да се Србија залаже за стабилност региона која је предуслов мира, сарадње и развоја.

Представници француског парламента констатовали су да се Србија потврдила као значајан фактор регионалне стабилности и сарадње, али и да се показала као поуздан и конструктиван партнер ЕУ. Сенатори су указали да ће Француска наставити да подржава реформе - за које кажу да дају резултате, али и да би требало да буду интензивиране.

Јоксимовић је нагласила да очекујемо да политика проширења буде препозната као део лидерских капацитета и предности које ЕУ има за јачање улоге на глобалној равни, а не као проблем и оптерећење за ЕУ.

Саговорници су сагласни да се традиционачно добри и пријатељски односи две државе развијају на обострано задовољавајући начин, да се рефлектују и на економију.То потврђују француске инвестиције у српску привреду, и да постоји интерес да се развијају.

Јоксимовић и парламентарци разговарали су и о важности посете председника Француске Емануела Макрона Србији која је планирана за идући месец.

 

 

 

извор: Танјуг