Вести

Јоксимовић: Србија на добром путу, наставити реформе

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Салцбургу са комесаром Европске уније за буџет и администрацију Јоханесом Ханом о перспективи ИПА3 фондова, великим пројектима које је Србија кандидовала, веома битној посети председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Србији као и о процесу проширења и новој методологији чији су резултати, како је рекао комесар, већ приметни. Јоксимовић је рекла да је Хан као бивши комесар за проширење навео да је примећено да је Србија најактивније приступила новој методологоји и да се виде нови помаци.

Хан је оценио, како је рекла, да је нова методологија добила живот кроз наш процес, да постоје земље које нису склоне проширењу што је чињеница, али да се не могу игнорисати резултати, сви реформски процеси и снажније политичко вођство.

У том смислу рекла је да је током билатераног састанка са Ханом разговарала и о очекивањима Србије до краја словеначког председања Европске уније. Био је то, како је рекла, важан састанак у више аспеката са само позитивним речима за Србију, како у процесу преговора и приступања тако и коришћења предиспитних фондова и великих пројеката које је ЕУ финансирала и финансираће у будућности. "Разговарали смо о свему што су важни елементи пред долазак Урсуле фон дер Лајен у Србију, јер њих двоје блиско сарађују, па је то била прилика да чује чиме би посета председнице ЕК могла да се допуни", рекла је Јоксимовић и додала да су тема биле и поруке које се из Европске уније шаљу региону а и оне које регион шаље Европској унији. Навела је да је најзначајније то што је са комесаром за буџет разговарала о свим великим пројектима који се финасирају из Европске уније. "Разговарали смо о очекивањима ИПА 3 финансијске перспективе недавно потврђене у Европском парламенту која је финансијски инструмент Европске уније намењан реформама у земљама које преговарају о чланству за период 2021-2027", рекла је Јоксимовић.

Оценила је као веома добро то што је Хан приметио да је Србија поднела значајне пројекте са димензијом регионалног повезивања, зелене агенде која је посебна тема у целом свету, посебно у Европској унији. "Комесар је навео да је Србија у том смислу препозната као озбиљна земља, јер смо већ промовисали велике и важне инфраструктурне пројекте и из зелених пројеката - области екологије, заштите животне средине, борбе против климатских промена", рекла је Јоксимовић и додала да ће током посете председнице ЕК посебно бити обележен пројекат модернизације и ревитализације пруге Београд Ниш - Коридора 10.

Тај пројекат, како је навела, има изузетан значај и у циљу повезивања, скраћивања пута путника и робе, а што је значајно јер има и зелену димензију и што је то транспорт који најмање загађује због чега ће Србија у том правцу додатно радити. Додала је да је реч о пројекту велике финансијске вредности и додала да ће део средстава ићи као грант, а део кроз финансијске институције. "Мислим да је комесар Хан предочио став који провејава у Евроспкој комисији да је Србија бар што се тог дела озбиљна и да смо на добром путу када је реч о пројектима повезивања, одрживе повезаности и зелене агенде и свега што је нова тема која ће донети далекосежна нова радна места", навела је Јоксимовић и подсетила да је циљ трансформација како би Европа до 2050. постала први климатски неутралан континент. Јоксимовић је додала да је један од важних разговора на Салцбуршком европском самиту имала и са аустријском министарком за ЕУ и Уставна питања Каролин Едштадлер а која је један од гласних заговорника политике проширења и Србију апострофира као добар пример. Јоксимовић каже да је са Едштадлер разговарала о уставним реформама које се припремају и иду ка финализацији до краја године.

"Било нам је значајно мишљење и експертиза Аустрије", рекла је Јоксимовић. Додала је да је тема разговора била и Конференција о будућности Европе због велике полемике око тога да ли партнери са Западног Балкана треба у пуноправном статусу да учествују у Коференцији о будућности Европе. "Аустрија и Вишеградска четворка заговорници су тога да не би смело да се дозволи да грађани Западног Балкана  не дају своје мишљење о будућности Европске уније и континента", рекла је Јоксимовић и навела да је Едштадлер похвалила инцијативу коју ју је заједно са министарком Горданом Чомић покренула. Јоксимовић је додала да је реч о интересорној радној групи која ће направити платформу помоћи које ће грађани Србије бити позвани да дају виђење будућности Европске уније  али и да очекујемо да учешће грађана Западног Балкана  буде и формално прихваћено.

Јоксимовић се састала и са словеначким државним секретаром Европске Уније, Гаспером Довжаном са којим је такође разговарала о очекивањима Србије да до краја словеначког председавања направи важне кораке. Словенија активно лобира за наше кораке у новом процесу за отварање кластера, рекла је Јоксимовић и додала да су разговарали и о самиту Европска унија- Западни Балкан који се одржава следеће недеље у Љубљани. Као добро, оценила је то што је тема проширења високо на агенди словеначког председавања, а када је реч о Србији, имају добар случај јер имамо добрих резлутата и верујемо да ће већина земаља прихватити и уважити све што смо урадили, да ћемо имати нови корак а да ли ће то били кластер три или четири видећемо.

 

 

 

Извор: Taнјуг