Вести

Јоксимовић: Србија не одустаје тако лако

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да се у ЕУ први пут од 2014. године и званичног почетка преговора са Србијом осећа атмосфера коју би описала као потребу да се регион вештачки уравнотежи, како и то да би некоме могло да изгледа да Србија бежи осталим земљама, ако би отворила два или три поглавља.

"Од 2014. године и званичног отварања преговора, први пут се осетила атмосфера, да кажем једног по мени, тихог и за мене забрињавајућег процеса вештачког уравнотежавања региона, односно односа према региону", рекла је Јоксимовић, која је изразила очекивања да ће ипак бити отворена два поглавља, Девет - финансијске услуге и Четири - слобода кретања капитала.

Јоксимовић је додала да мора да каже да та њена оцена није посебан вид критике већ констатација ресорног министра и некога ко прати шта се дешава у ЕУ.

"Причали смо о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, није извесно да ће се то догодити. Можда се све то одложи за другу половину године и у тој варијанти ће некоме изгледати ако Србија отвори два или три поглавља да је напреднија и да иде брже од других. Тако да има и тих елемената, треба увек имати у виду и контекст и различите интересе различитих држава чланица - кога мало више погурати", рекла је она.

Јоксимовић је рекла да је од почетка говорила да првих шест месеци неће бити период у коме ће се убрзати динамика.

"Нова поглавља ћемо отворити, колико видећемо, настављамо пут, убрзавамо реформе и Србија не одустаје тако лако", рекла је она и додала да "њене информације кажу да ће поглавља свакако бити отворена, а да ће број зависити од држава чланица".

"Нисам била оптимиста, очекивала сам и даље очекујем да задржимо ако ништа бар исту динамику што значи два поглавља, то није оптимизам иако може да се тумачи тако имајући у виду најаве", казала је министар.

Јоксимовић је рекла да свакако мисли да ће бити отворен сет, ако говоримо о два, да ће то највероватније бити поглавља везана и за скидање Србије са сиве листе ФАТФ.

Према њеним речима, поглавља 4 и 9 су она за које су неке државе чланице рекле да би подржале њихово отварање, ако би Србија испунила све препоруке да буде скинута са ФАТФ сиве листе.

 

Добро што су уважене неке од препорука за рад парламента

Јоксимовић је изјавила да Београду нису потребне замерке из Европске комисије на рад Парламента који је навише законодавно тело једне земље а који директно репрезентује грађане који су својом вољом бирали представнике.

"Врло бих била обазрива да критикујем на било какав оштар начин било који парламент било које земље ЕУ", рекла је Јоксимовић, коментаришући последњи извештај ЕК о напретку у односу на свих 35 поглавља о којима Србија преговора.

Према њеним речима, сасвим је у реду да буде нотирано да постоји превелики број амандмана који иду по хитном поступку, да постоји нека врста парламентарне опструкције, бојкот парламента...

Додала је да не би улазила превише али да сматра да је добро да се прихвате неке од сугестија ако ће то подићи ефикасност рада парламента. Подсетила је да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила сет неких активности које би делом уважиле препоруке извештаја, а негде ишле и даље од тога.

Она је оценила да је добро што је последњи извештај ЕК о напретку Србије изазвао велико интересовање јавности.

Према њеним речима, то потврђује да смо у зрелој фази процеса евроинтеграција, као и то да су евроинтеграције пороцес за све, а не само ресорног министарства или владе.

Упитана да прокоментарише оцене да је извештај садржао политичке оцене, Јоксимовић је рекла да је управо та која је прва изнела такав став.

"Тачно је да политичке оцене служе за објашњење политичких критеријума, али политичку оцену дају различити политички актери, а они који припремају Извештај требало би да уврсте све оно што је релевантно и објективним приступом унесу све политичке оцене које дају различити извори информисања", рекла је Јоксимовић.

"Ако унесете неком произвољном селекцијом, политичке оцене једне стране али не и чињенице које износе други, онда дајете политички контекст, а томе није место у извештају о напретку", казала је министар.

Као пример навела је део у коме се у Извештају каже да је председница парламента позвала део посланика из опозиционих партија на консултације и дебату, а не унесете чињеницу да је тај део опозиције који је позван одбио позив, то онда даје контекст који није објективан до краја.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ