Вести

Јоксимовић: Србија посвећена бољој будућности наших грађана и чланству у ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је вечерас, након осме Међувладине конференције о приступном процесу Србије, на којој су отворена два нова поглавља, да је несумњиво да је Србија посвећена бољој будућности наших грађана и чланству у ЕУ.

Јоксимовић је рекла да је јасно да је Србија, уз све тешкоће које постоје у ЕУ, које видимо и у региону, где показујемо да желимо да превазиђемо терет прошлости, као и тешко спровођеној унутрашњих рефоми, посвећена свом стратешком циљу.

Према њеним речима, неопходна је синергија, и потребно је да сарађујемо као партнери у испуњавању нашег дела обавеза, као и да добијемо охрабрење из ЕУ.

„Најлакше је слати негативне поруке, бити негативан и добијати краткорочне негативне поене. Међутим, сваки мали корак, колико он био мали, али сталан, води до великог циља“, поручила је Јоксимовић.

Јоксимовић је указала да су некада околности, као сада у ЕУ, такве да су друге теме на дневном реду које не стављају у фокус проширење.

Оценила је да је Србија на прави начин искористила напоре Бугарске да у фокус ЕУ врати Западни Балкан и проширење, те да је битно да останемо позитивни, вредни, посвећени реформама.

„Околности ће нам некада ићи на руку па ћемо отварати више поглавља. Важно је да не преовладава фрустрација, већ стратешки циљ“, подвукла је Јоксимовић.

Јоксимовић је пренела да је данас Србија отворила два поглавља – 13 рибарство и 33 буџетске и финансијске одредбе.

„То су два врло важна и конкретна поглавља, посебно поглавље 33 које нас спрема да у будућности на прави начин учествујемо у европском буџету и истовремено да будемо корисници фондова када постанемо чланица. Зато сада радимо на јачању административних капацитета да можемо на прави начин то да урадимо, да будемо функционални члан ЕУ“, објаснила је Јоксимовић.

Осврнула се на изјаву европског комесара Јоханеса Хана који је изнео став да поглавље о рибарству није толико важно за земље које не излазе на море, додајући да у Србији има све више људи који се баве рибарством и све је више рибњака.

„Нама је важно да уредимо на прави начин квалитет и регулишемо производњу у овој области, да будемо конкурентни на тржишту региона и ЕУ, као и да можемо да користимо фондове доступне за обнављање аквакултура“, додала је Јоксимовић.

Рекла је да Србија интензивно ради на преговарачким позицијама за додатна поглавља.

Када је реч о владавини права, указала је да су реформе у овој области од суштинског значаја за друштво, јер мењају поглед на све.

Јоксимовић је рекла да је сет амандмана које је Србија послала Венецијанској комисији добио позитивно мишљење, и да ће, када стигне формално одговор мишљења, коментари и сугестије бити усвојене и имплементиране, те да ће се ићи даље у дебату јер је важно да се у то укључи друштво.

Пренела је и да је припрема медијске стратегије поново покренута уз активно учешће мисије ОЕБС у Србији, што ће дати додатну вредност процесу.

„Мислим да ће бити довољно елемената у наредних шест месеци, током председавања Аустрије ЕУ, која је такође Западни Балкан ставила међу своје приоритете, да Србија до краја године отвори и друга поглавља за које смо технички спремни“, нагласила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг