Вести

Јоксимовић: Такозвани Прибеов извештај не ради се за приступајуће земље

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да писмо председника Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић европарламентарцима добро илуструје колико ''новостасали'' учесници политичког живота Србије не разумеју процесе и институте европске демократске праксе нити улогу ЕУ, њених институција и евроинтеграција за приступајућу земљу као што је Србија.

Трифуновић је позвао Европски парламент и Европску комисију да "направе" извештаје о стању владавине права и слободи медија у Србији, по моделу тзв. Прибеовог извештаја који је ЕК направила за надгледање стања владавине права у Северној Македонији током 2015. године, а Јоксимовић наводи да се такав механизам" не примењује на државе које су у процесу преговора о чланству.

Успостављени механизам редовног извештаја о напретку земље служе, како је рекла, за праћење кључних проблема у области владавине права, као и спровођења реформи у осталим секторским политикама.

''Представници ПСГ и појединих невладиних организација сматрају да ЕК није проницљива и способна да у свакодневном праћењу преузимања правних тековина ЕУ у Србији, посебно у области владавине права, увиди ''кључно откриће'' тих горостаса демократије да је, како тврде, Србија "заробљена држава" и да јој је потребан додатни алат - известилачки рад независних стручњака који су били ангажовани у Северној Македонији, а потом у БиХ'', рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић подсећа да је последњи извештај ЕК о стању владавине права и демократији у Србији објављен у новембру прошле године после чега је Србија отворила ново преговарачко поглавље.

Додаје да се паралелно са процесом испуњавања прелазних мерила у поглављима 23 и 24, нова ЕК позитивно изјаснила и о нацрту нове Медијске стратегије на чијој изради су активно били ангажовани и кредибилни експерти ЕК.

Такође, подсећа да је Србија у ''Стратегији проширења ЕУ 2025'' препозната као предњачећа држава у процесу ЕУ интеграција и да отворила више од половине преговарачких поглавља.

''За све овако срочене оцене, постоји увелико успостављена и редовно примењивана методологија, која подразумева да се периодично, у државама кандидатима, спроводе тзв.''peer review'' и ''follow up'' експертске мисије ЕК'', наводи министар.

У Северној Македонији ту групу стручњака предводио је Рајнхард Прибе, одакле порекло назива ''Прибеов извештај'', а Јоксимовић напомиње да је у случају Северне Македоније и БиХ, као пост-конфликтних друштава, примењен искључиво као "ad hoc" механизам.

Јоксимовић је рекла да се “Прибеов извештај” неће радити за Србију, јер се такви извештаји не пишу за приступајуће земље за које се два пута годишње објављују редовни извештаји о стању владавине права.

Јоксимовић напомиње да су сви ти извештаји транспаретни и да се о њима дискутује у Народној Скупштини и са организацијама цивилног друштва, које учествују у раду Националног Конвента за ЕУ.

Оцењује да разлози који се наводе као основ неопозиве одлуке за бојкот избора не стоје и подсећа да је већина усаглашених закључака међустраначког дијалога уз посредовање ЕП усвојена у предвиђеним роковима.

Додаје да фаза примене и пуне имплементације у сваком демократски устројеном систему захтева поштовање прописаних процедура и да то, такође, захтева одређено време што ће бити и у овом случају.

''Нека ПСГ пише писма због којих нико озбиљан и објективан у институцијама ЕУ неће ламентирати над политичком судбином политичких странака које нису у стању да савладају елиминаторни тест из европских демократских вредности и пракси - учешће на слободним изборима са стимулативним цензусом од само 3 одсто'', поручила је Јоксимовић.

Јоксимовић сматра да писма треба да се пишу да би се предложило нешто смислено или смислено критиковало, а не да би се објашњавало европском јавном мњењу оно што је необјашњиво - да је Покрет слободних грађана одлучио да не учествује на изборима, иако су изборни услови суштински унапређени.

''Као крајњи домет оваквих писама, увек стоји изгледа рефлексни нагон оних који немају значајно упориште код грађана Србије, за тужакањем државе и Владе, иако тиме највише обелодањују сопствену политичку недораслост и летаргију'', рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг