Вести

Јоксимовић: Влада наставља са спровођењем своје европске агенде

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је на заједничком састанку са амбасадорима Чешке Томашом Кухтом, Аустрије Николаусом Лутеротијем и Словачке Федором Росохом, о европској интеграцији Србије, као и о могућностима даљег унапређења сарадње са ове три земље и кроз њихову тројну регионалну иницијативу "Формат Славков".

Јоксимовић је информисала саговорнике о реформским активностима Владе на испуњавању препорука из овогодишњег Извештаја Европске комисије о Србији, посебно у области владавине права.

"Извештај је дао пресек стања у свим реформским областима, на објективан начин и уз уважавање свега што је Србија постигла у последњих годину дана", рекла је Јоксимовић и нагласила да Влада мотивисано наставља са спровођењем своје европске агенде.

"Очекујемо да ће државе чланице прихватити препоруку Европске комисије, која је у овом документу навела да је Србија спремна за отварање два кластера", рекла је Јоксимовић.

Тројица амбасадора изјавили су да и Чешка и Аустрија и Словачка подржавају приступање Србије Европској унији, као и све реформе које наша земља спроводи у циљу усклађивања свог правног система са оним у ЕУ и да достигне стандарде Уније.

Посебно су представили "Формат Славков", тројну регионалну иницијативу, насталу 2015. године у Славкову, у Чешкој, са циљем да унапређује регионалну сарадњу тако што ће подстицати заједничке конкретне пројекте од интереса за све три земље и за целу Европску унију.

Како су амбасадори истакли, једна од приоритетних области "Формата Славков" за наредни период биће и подршка Западним Балкану у процесу европске интеграције.

Јоксимовић и амбасадори Кухта, Лутероти и Росох сагласили су се да треба даље размотрити могућности за сарадњу Србије и "Формата Славков", како би и тиме допринели убрзању европског пута наше земље.

 

 

 

Извор: Танјуг