Вести

Јоксимовић: Зелене иновације кључнe за циркуларну економију

На путу ка циркуларној економији неопходне су зелене иновације и одговорност свих актера у друштву – институција, локалних самоуправа, приватног сектора и грађана. Потребна су и улагања у јачање капацитета државе, инвестирање у комуналну инфраструктуру и у решења за боље управљање отпадом, неки су од закључака са завршне конференције "Јачање циркуларне економије – нордијска искуства" која је одржана у Привредној комори Србије у Београду.

Амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске уз подршку Нордијског савета министара и у партнерству са Нордијском пословном алијансом, организовале су серију догађаја посвећених циркуларној економији у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу са циљем да се пренесу знање и искуство нордијских стручњака у овој важној области и подрже Србију у наставку спровођења принципа циркуларне економије. Завршна конференција одржана је у Београду у присуству амбасадора нордијских земаља, представника Владе Републике Србије и привредног сектора. 

"Циркуларна економија је оно што смо могли да видимо у нашим селима, произвођачи су били веома одговорни, радили су примарну сепарацију отпада и употребљавали све што нису искористили. Данас говоримо о градовима, о великим срединама, где нам недостаје та врста знања и свести, али говоримо и о реалним потребама привреде која не иде увек лако укорак са овим променама", рекла је министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић.

Осим што штеди ресурсе и промовише иновације, циркуларна економија смањује цену производње и утиче на отварање нових радних места. У томе нордијске земље, као пионири циркуларне економије, потпуно подржавају Европски зелени договор за који се залаже Европска комисија.

На претходним радионицама током септембра и октобра било је речи о управљању биоотпадом, о зеленом развоју градова и важности третмана отпадних вода. Стручњаци из нордијских земаља пренели су своја искуства и примере добре праксе које Србији могу бити водич у примени принципа циркуларне економије. 

Партнери у пројекту "Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства" амбасадама Данске Финске, Норвешке и Шведске су: Нордијска пословна алијанса, НАЛЕД, Привредна комора Србије и градови Ниш, Крагујевац и Нови Сад.

 

 

Извор: Танјуг