Вести

Јованов: Опозиција потцењује интелигенцију народа

Председник посланичке групе “Александар Вучић - Србија не сме да стане” Миленко Јованов, у интервјуу за Курир говори о предстојећим изборима, који ће бити одржани 2. јуна, поделама у опозицији, али и о сарадњи с председницом парламента Аном Брнабић.

* На почетку разговора упитали смо га какав резултат очекује на београдским и локалним изборима.

- Очекујем да политика развоја, одговорна и озбиљна политика председника Вучића, за коју ће се залагати листе које у свом називу буду носиле његово име, у свакој локалној средини поново порази петпарачко пренемагање опозиционих странака, које немају план и програм ни за себе, а камоли за народ.

* Избори ће бити спојени, али опозиција се раздвојила, да ли сте очекивали такав развој догађаја?

- Да, али кога више брига за њихова стална трвења? То не занима ни народ ни нас. Ми се бавимо решавањем конкретних проблема грађана, а они се, као деца, играју коларићу-панићу, сами себе заплићемо, сами себе расплићемо... Али да одговорим на питање - када год погледам са свог места у скупштинској сали ка њима, видим бивше функционере Демократске странке и жутог режима из различитих периода њихове власти. Ти људи, дакле, нису могли да буду у истој странци, једни друге су избацивали из те заједничке им странке, међусобно су се јавно препуцавали и вређали, па је свако направио своју странку и поделили се до нивоа атома, а онда се исти ти људи као удружују у некакву удружену опозицију и одједном могу заједно, цвета сарадња, разумевање и слично... Па то је неозбиљно и потцењивање је интелигенције народа. Њихових бирача пре свега.

* Да ли се и у парламенту осећа напетост између сада већ подељене опозиције?

- Сведочимо реконфигурацији опозиције и детронизацији Драгана Ђиласа као лидера опозиције, а тешко да ће то проћи у тишини. Док се они баве собом и својим потребама, ми ћемо се бавити потребама народа и реализацијом планова да Србија напредује, а народ боље живи. Они се константно баве неким темама које само њих занимају, јер их је за народ, реално, баш брига. Засад се да прочитати између редова шта једни другима поручују. Драган Ђилас њима каже да неће моћи да погледају у очи Бјелогрлића и екипу из Прогласа, а они њему да хоће целу Србију да преда напредњацима. Још та свађа није онако жестока и директна, али неће проћи дуго када ћемо и то гледати и у то сам сто одсто сигуран. Уосталом, подсетићу само на почетак претходног мандата, кад су се месецима препуцавали око тога ко је права, а ко Вучићева опозиција. Дакле, све већ виђено.

* Кад смо код подела, како коментаришете писање појединих опозиционих медија да има подела и у табору Српске напредне странке. Има ли их?

- Исти људи исто пишу већ шеснаест година. Ми смо окупљени око идеје слободне, самосталне, суверене и независне Србије и председника Вучића као лидера и персонификације те политике. Тако је било, тако јесте и тако ће бити, али не очекујем да то могу да разумеју људи који су у стању да се посвађају и поделе због боје кравате коју су тај дан ставили.

* На чело Скупштине Србије постављена је Ана Брнабић, како се снашла на ових неколико седница, каква је ваша сарадња?

- Дуго сарађујем са Аном Брнабић и сматрам да смо не само страначке колеге већ и пријатељи. Отворено и искрено разговарамо о свим детаљима везаним за рад Скупштине и сигуран сам да ћемо одлично сарађивати. С друге стране, не би било фер да не кажем да сам имао сјајну сарадњу и с Владом Орлићем и да му и јавно пожелим пуно среће и успеха на новим задужењима. Мислим да се Ана сјајно снашла на првој седници коју је водила, а атмосфера није била лака. Доведени смо у ситуацију да бранимо предлог закона који нисмо желели од напада оних који су баш на таквом закону инсистирали, што је показало и шта за њих значи договор и колику им тежину има реч, али добро... Важно је знати с ким имате посла.

 

О психијатријском прегледу за посланике  

* Поручили сте да треба увести обавезан психијатријски преглед посланика, због чега? Да ли бисте и сами пристали на то?

- Када чујете Срђана Миливојевића, Ћуту или Лазовића, једино што можете да урадите да се заштитите јесте да тражите такву врсту прегледа. Додуше, ваљало би увести и обавезне алко - тестове и да се раде бар неколико пута дневно, јер нас је један посланик под утицајем алкохола малтретирао до подне, а други од подне и увече. Наравно да сам спреман на све прегледе и тестове које предлажем, али плашим се да од тога нема ништа, јер су сви свесни да би нам у том случају парламент опет био без опозиције, или бар њеног већег дела. Уосталом, само дан након мог тражења психијатријских прегледа Ћута је објавио да се Скупштина руши и да ће ту бити рудник злата. Није то само до вињака...

 

 

 

Извор: Курир