Вести

Јовановић: Грађани Србије треба да буду поносни на резултате дигитализације

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, састао се данас са амбасадором Делегације Европске уније у Србији, Емануелом Жиофреом и градоначелником града Крагујевца Николом Дашићем, у Државном дата центру у Крагујевцу. 

Састанку су присуствовали амбасадор Италије, Лука Гори, амбасадор Словачке Михал Павук, в.д директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић и директор Data Cloud Technology-jа Данило Савић.

Министар Јовановић је овом приликом амбасадорима представио резултате Владе Републике Србије у развоју ИКТ сектора, као и планове за будућа улагања у најсавременију дигиталну, телекомуникациону и иновативну инфраструктуру које су део програма „Скок у будућност - Србија 2027“.

„Иновациони дистрикт у Крагујевцу, чија изградња је планирана програмом „Скок у будућност – Србија 2027“  представља јединствен комплекс информационих, иновативних, креативних и дигиталних индустрија у Србији и у региону, а простираће се на 4,5ha. Идеја је да постане епицентар окупљања младих, паметних, талентованих и способних људи који ће у свом граду имати услове за живот и рад какви не постоје нигде у Европи. Mладих који ће остајати у Србији, са својим породицама, да развијају своје идеје, визије и снове и који ће бити мотор даљег развоја и напретка и Крагујевца и Србије.“, изјавио је министар Јовановић. 

„Заиста сам импресиониран инфраструктуром за чување података и мислим да то представља економију будућности. Овај Дата центар у Крагујевцу је показатељ свега онога што је Србија до сада урадила када говоримо о дигитализацији и модернизацији. Сви у Србији треба да буду изузетно поносни на сва достигнућа у овој сфери. Европска унија је такође подржала ову област“, рекао је амбасадор Жиофре и додао да је заједно са министром Јовановићем обишао многа места у Србији која су добила брзи интернет кроз Пројекат развоја широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије, а похвалио је и учешће Србије у програму Дигитална Европа.

 

 

 

 

Извор: Танјуг