Вести

Јовановић: Развој ИКТ сектора приоритет Програма "Скок у будућност"

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић свечано је отворио 23. по реду "Technobank" конференцију, у Београду.

Јовановић је овом приликом поздравио присутне и представио резултате Владе Републике Србије у развоју ИКТ сектора и истакао да су даља модернизација и улагање у најсавременију дигиталну, телекомуникациону и иновациону инфраструктуру саставни део Програма "Скок у будућност - Србија 2027", једног од најзначајнијег развојног програма у нашој новијој историји, који ће заувек променити изглед Србије.

"У оквиру програма "Скок у будућност - Србија 2027", радимо на даљој модернизацији кроз проширење Државног дата центра у Крагујевцу изградњом блока 2 капацитета "16MW" и градимо Иновациони дистрикт, такође у Крагујевцу. То ће бити јединствени дистрикт у региону у коме ће чланови ИТ заједнице моћи да раде, а посебно место ће имати Национални центар за информациону безбедност и будући пети Нaучно-технолошки парк у Србији. Читав комплекс једне од највреднијих и најзначајнијих државних капиталних инвестиција, биће важан подстицај за нова будућа улагања и отварање нових радних места. Данас у ИКТ сектору ради око 110 хиљада стручњака, а до 2027. године очекујемо да ће радити најмање 140 хиљада", изјавио је министар Јовановић и додао да ће се до краја 2024. године завршити и изградња Ложионице у Београду, центра креативних индустрија, информационих технологија, еУправе и дигитализације, чиме Србија постаје регионално иновативно и креативно чвориште, центар изврсности, урбаног и динамичног живота и стваралаштва.

"Тechnobank" је водећа конференција и изложба у региону Југоисточне Европе са вишедеценијском традицијом, коју одликујe велики број посетилаца и представника банкарске ИТ индустрије, последња иновативна решења реномираних компанија излагача и стални фокус на актуелне теме из области информационо комуникационих технологија у банкарству, плаћањима, финансијама и сигурности.

 

 

 

Извор: Танјуг