Вести

Кубуровић: Законска решења ће бити унапређена где год то буде могуће

Министарка правде Србије Нела Кубуровић поздравила је данас одржавање скупова на којима ће судије и председници судова моћи да директно од привредника и инвеститора чују замерке на ефикасност правосуђа, перцепцију корупције, као и ставове о неуједначености судске праксе и специјализацији судија.

“Драго ми је што ће судије моћи директно од вас да чују ставове о томе да ли је правосуђе стручно или не, каква је перцепција корупције... Када изађете пред судије и тужиоце с тим подацима, не будете баш добро дочекани јер сматрају да је то притисак на њихов рад", рекла је Кубуровићева на скупу привредника и представника правосуђа који је организовала Америчка привредна комора у београдском хотелу "Краун плаза".

Ови скупови ће, како је указала, бити прилика да се о сваком спорном питању које се појављује у пракси директно разговара са судијама, како би чули шта је проблем и можда променили виђење одређеног правног проблема.

Министарка је истакла да је питање ефикасности правосуђа једно од главних питања којима се бави Влада Србије, истичући да је уназад неколико година било напретка, што показују и статистички подаци.

"Немате више десетине хиљада предмета који трају дуже од 10 година, данас је то реткост, немате стотине предмета који застаревају у кривици, већ око 100 предмета годишње, а има их преко два милиона у раду сваке године", навела је министарка, напомињући да није још задовољна резултатима и да има простора за унапређење.

Истакла је да Министарство правде настоји да судијама и тужиоцима пружи неопходне алате како би могли да се баве својим послом на најефикаснији начин.

Наводећи да ће законска решења бити унапређена где год то буде могуће у складу са закључцима скупова, она је најавила да ће највеће реформе у наредном периоду бити у управном судству, с обзиром да је, како је навела, Управни суд можда најоптерећенији суд у земљи.

"Интенција је увођење двостепености у одлучивању у управној материји, која ће бити предвиђена ревидираним Акционим планом за Поглавље 23" у преговорима са ЕУ, рекла је Кубуровић.

Она је подсетила да је због оптерећености, у Управном суду повећан број запослених (запослено је 20 нових судија) и поред забране запошљавања као и да је прошле године уведена апликација "е-суд", која је омогућила вођење управног поступка електронским путем.

Кубуровићева је напоменула да ће ова апликација бити уведена и у привредне судове од 1. јануара следеће године.

 

 

Извор: Танјуг