Вести

Лончар: Jачањe здравственог система Србије за борбу против COVID-19

Министар здравља Владе Републике Србије Златибор Лончар потписао је у Франкфурту Меморандум о разумевању са компанијама „Месер техногас“ и „Дрегер техник“ који за циљ има бољу припрему националног здравственог система Србије за ванредне ситуације и изазове попут епидемије, рата, природних катастрофа.

Меморандум су у централи „Месер техногас“ , након одржаних презентација те две компаније за српску делегацију и састанка Лончара са челницима две компаније, потписали у име Министарства здравља Србије Лончар, у име   „Месер техногас“ Штефан Месер, а у име „Дрегер техник“ Штефан Дрегер.

Лончар је, обраћајући се током презентације, рекао да му је драго да је Србија захваљујући сарадњи са те две компаније и оним што је урађено у земљи по питању борбе против вируса корона дошла до резултата које препознаје цела Европа и цео свет.

Истакао је да је највећи производни погон за Западни Балкан компаније  „Месер техногас“ за производњу кисеоника налази у Смедереву, у Србији, што значи да се ту не производи гас и оно што је неопходно само за нашу земљу, већ за цео регион.

"И захваљујући томе успевали смо да дневно испоручимо кисеоника за један дан више него што испоручимо месецима у обичним условима", рекао је Лончар.

Kада је реч о компанији „Дрегер техник“ , Лончар је рекао да су они у Србији били ангажовани 24 часа, те да је наш здравствени систем успео да помогне бројним пацијентима управо захваљујући њиховом ангажовању.

"Преко 50 километара цеви за спровођење кисеоника направљено је за три месеца, а уобичајено је да се толико направи за четири године", истакао је Лончар и додао да су то само неки подаци који ће моћи да приближе каква се борба водила, каква је сарадња била и истакао да то није нешто чиме се задовољавају.

"Основни разлог наше сарадње је да заједничким напорима изађемо из пандемије, не знамо када ће то бити, али смо се договорили да радимо као и до сада, чак и више и да дођемо до стадијума да кажемо да смо пандемију ставили под контролу", рекао је Лончар.

Такође, према његовим речима, разлог за сарадњу је да се уједно спреме за наредних 10 година и за свако будуће могуће изненађење.

"Да имамо међусобне односе који неће зависити од неке треће стране или било чега другог", рекао је Лончар и додао да сматра својом обавезом да будућем Министарству здравља и министру остави такав однос са те две компаније да могу да им се обрате и да им затраже помоћ за све што је потребно здравственом систему Србије и пацијентима у нашој земљи.

Лончар је навео да га радује што је данас видео нешто што није знао да су овде урадили и у том смислу навео нове антигенске тестове, за које каже да ће бити једни од најбољих, али и иновације посебно намењене деци и за терапију бола.

Министарство здравља и „Месер техногас“ потписаним Меморандумом постигли су заједничко разумевање да ће та компанија, у евентуалном ванредном стању, уложити све напоре како би приоритет дала важећим обавезујућим уговорима о снабдевању са српским здравственим установама, али не ограничено само на болнице.

Министарство здравља ће у ванредном стању снажно саветовати релевантне српске здравствене установе да оптимизирају и рационализују, у мери у којој је то могуће, потрошњу медицинских гасова, као и ротацију празних боца медицинских гасова у координацији са „Месер техногас".

Са „Дрегер техник“, постигнуто је разумевање да та компанија у ванредном стању уложи све напоре како би високи приоритет био дат испоруци опреме у Србију коју захтева Министарство здравља, било испоруком нове опреме или резервних делова за постојећу.

Такође, договорено је и да ће локални тим „Дрегер техник“ бити потпуно посвећен давању највећег приоритета одржавању, замени и поправци уређаја и система у здравственом систему, како би омогућио пуни рад здравственог система.

Захтев за Меморандумом послало је Министарство здравља, а како је наведено у захтеву, током пандемије вируса корона Србија је са те две комапније наставила и побољшала одличну сарадњу остварујући кључни заједнички циљ спашавања живота бројних пацијената оболелих од Kовида-19.

То је постигнуто тако што је систему здравствене заштите обезбеђена континуирана испорука медицинских гасова и система за снабдевање гасовима, као и остале медицинске опреме као што су вентилатори и опрема за кисеоничко лечење пацијената у екстремним условима.

 

Споразум сигурност за грађане Србије

Меморандума о разумевању са компанијама „Месер техногас“ и „Дрегер техник“ је споразум који гарантује сигурност свим грађанима Србије, посебно пацијентима за чије лечење су неопходни кисеоник и респиратори, али и друга медицинска опрема, изјавио Лончар.

Лончар је, после састанка са челницима две компаније и потписаног документа, рекао да су то компаније са којима би сви у свету волели да сарађују и да не постоји здравствени систем који не би волео да потпише такве уговоре са њима и има сигурност да ће добити оно што се показало у овој епидемији као најважније - кисеоник и респиратори и све оно што иде уз то.

"Ако су ово компаније чија је традиција преко 100 година, ако видите где су све заступљени, и то не небитно, већ као носиоци посла, и ако је свака трећа операциона сала на свету „Месер техногас“ и „Дрегер техник“ је највећи снабдевач кисеоника на свету, онда грађани Србије могу да осете важност овог споразума", рекао је Лончар.

Лончар истиче и важност данашње посете централи и рекао је, када је затворена Немачка и када постоје посебне мере, српска делегација коју предводи је овде, уз дозволу њихове државе, што, оцењује, говори да постоји перспектива да будуће генерације имају боље него што смо ми наследили.

"Са овим компанијама имаће такав однос који могу да изграде и да имају максимално за здравствени систем и за пацијенте. Моја је обавеза да користим ту добру сарадњу и да их замолим за будућу сарадњу и да постоји нешто за шта се људи у Србији неће оптерећивати и да имају да се ослоне на некога ко се већ показао и доказао", истакао је Лончар.

У том смислу, каже да је потрошња кисеоника током пандемије вируса корона на дневном нивоу била као што је у уобичајеним условима за неколико месеци и додаје да је у међувремену успостављен још један производни погон  у  „Месер техногас“ Смедереву.

Такође, како је навео, у претходној недељи и ти капацитети морали су да се повећају, тако да су дуплирани капацитети који су намењени за цео Западни Балкан.

"Пре две недеље ни то није било довољно, тако да је „Месер техногас“ морао двадесетак цистерни да увезе из других земаља. Нисмо дизали панику, јер имамо сигурног партнера", рекао је Лончар.

Додаје да је једног тренутка у Србији из морања смањен кисеоник за индустрију и преусмерен за пацијенте.

"Можете да замислите да смо имали пар сати или дан, да нисмо имали довољно кисеоника за те људе, за њих је то исто као да нама сада укину ваздух на пар минута“, рекао Лончар.

 

 

Извор: Танјуг