Вести

Лончар: Кукају због мера, а иду на журке и зимовања

Министар здравља Златибор Лончар је, након неодговорних масовних окупљања људи на различитим журкама, поручио да се залаже за што строжије санкције.

Лончар је рекао да се због таквих окупљања и оних који крше мере све више пуне болнице по Србији.

Онда кукају што сад мере, па људи, објасните шта хоћете. Како будемо радили, тако ће нам и бити. Ако неко мисли да ћемо да се понашамо тако и да се играмо мачке и миша, нећемо. Ово што сте урадили организовањем журки, због тога ће нам бити пуније и пуније болнице, за десетине, можда и стотине људи. Јуримо горе људе по планинама, по Копаонику. Ви седите на планини, а ми смо овде за вас да размишљамо о вашој вакцинацији кад се будете вратили. Здравствени радници чине све да се ви не разболите, да будете здрави и живи.

Од петка до данас 2.919 интервенција је било, 3,5 милиона казни је наплаћено због кршења епидемиолошких мера, истакао је Лончар и напоменуо да је неопходно придржавати се свих мера и након вакцинације, а посебно пре примања друге дозе.

Како је истакао тек, 10 дана након ревакцинације људи могу мало да се опусте.

Лончар је коментарисао све већа и све масовнија окупљања људи на српским планинама, али и на журкама, чиме се крше епидемијске мере, а број заражених корона вирусом не опада.

Подсетимо, пре два дана организована је журка на Ташу на којој је било око 700 људи. Комунална милиција и јуче је растурала корона журке по Београду. На једној је било око 400 људи.

 

Никада се није позитивније причало о Србији

Осврнувши се на позитивне коментаре које је Србија добила поводом организације вакцинације, али и донација вакцина Северној Македонији, Лончар је рекао да не памти да се некада позитивније писало и причало о нашој земљи у свету.

То значи да се Србија мења, да није као што је била и надам се да ћемо из тога извући поруку да нисмо земља губитника, већ људи који могу да направе успех и не заборављају друге када су у могућности да им помогну. Не можете бити задовољни ако је само вама добро, а да је свима око вас лоше и да ви то гледате, додао је Лончар.

Лончар је подсетио да ће здравствени радници који су учествовали у вакцинацији добити додатну помоћ од државе у износу од 10.000 динара.

Говорећи о набавци вакцина, Лончар је истакао да је Србија добила ове количине захваљујући Александру Вучићу и да је то његова победа.

Имамо много богатијих земаља од нас...Ово је само израз његовог личног односа са кинеским и руским председником. Осетио је на време шта ће и како бити и урадио све што треба, навео је Лончар.

Како је додао, грађани Србије могу да буду апсолутно мирни, јер ћемо имати довољно вакцина и за нас, али и да помогнемо другима.

 

Из Торлака ће за два или три месеца излазити готова вакцина против короне

Када је реч о производњи вакцине на Торлаку, Лончар је навео да би за два до три месеца могла да крене прва фаза да из нашег института излази готова вакцина, а да се до краја године почне са прављењем вакцине са њиховом технологијом.

То је добра перспектива. Бићемо спремни и за неке друге вирусе, рекао је Лончар.

 

 

Извор: ТВ Пинк