Вести

Лончар: На граничним прелазима додатне мере заштите

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је у Бањи Ковиљачи са лекарима из Лознице, Шапца, Ваљева, Ужица, Чиготе и Бање Ковиљаче који су радили у ковид болницама и пренео како се у даљој заштити од ширења вируса на граничним прелазима спроводе додатне мере заштите и да санитарни инспектори грађанима који улазе у Србију, мере температуру, и по потреби их шаљу у ковид амбуланте.

Лончар се захвалио здравственим радницима, који месецима раде у црвеним зонама, и који раде у скафандерима дан и ноћ.

Лончар је навео да је циљ био и остаје да се здравственим радницима обезбеде најбољи услови у датој ситуацији јер је то једини начин да се сачувају и здравствени систем и сви људи.

Лончар је лекаре информисао и о додатним мерама које држава предузима имајући у виду и савет СЗО а када је реч о грађанима који долазе из земаља и региона у којима је број заражених корона вирусом много већи него у Србији.

На граничним прелазима грађани који се враћају у земљу добију здравствени материјал са информацијама и упутствима како да се они понашају, рекао је Лончар.

"Наши инспектори контактирају те људе, узимају им анамнезу, мере температуру и по процени их шаљу у ковид амбуланте", рекао је Лончар и поновио да нема места за опуштање због чега морају да се поштују мере које дају резултате.

Министар је поручио да данас имамо више искуства и да зато можемо да очекујемо боље резултате.

Свако опуштање ће погоршати оно што смо до сада постигли, рекао је Лончар и оценио да се Србија налази на прекретници да можемо на једну или на другу страну ако се мере не поштују и подсетио да је од 176 позитивних здравствених радника шесторо у болници.

Додао је и да је у систему социјалне заштите заражен 118 корисник и 49 запослених.

Лончар је нагласио да мере морају да се наставе, јер ће свако опуштање погоршати ситуацију, а, како је нагласио, потребна је што боља епидемиолошка ситуација, јер предстоји почетак школске године за ђаке и студенте.

 

 

Извор: Танјуг